Tavuk çiftliği kredisi, 2018 yılında en fazla ilgi çeken kredi konularından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda hayvancılık alanında en fazla yatırım yapılan alanlardan birisi de tavuk çiftlikleri olmuştur. Hal böyleyken tavuk çiftliği yatırımı yapmak isteyenler ile bu alanda çalışmalarını hızlandıran girişimciler uygun kredi ve hibe olanaklarını da araştırmaktadır.
Bu yazımızda, özellikle tavuk çiftliği kredisi 2018 detaylarını sizler için derledik. Eğer tavuk çiftliği kredisi kullanarak yatırım yapmayı planlıyorsanız, mutlaka yazımızın her cümlesi atlamadan incelemenizi öneriyoruz.
Tavuk çiftliği kredisi 2018 nedir? Hangi banka verir?
Tavuk çiftliği kredisi, tavuk çiftliği yatırımı yapmak isteyenlerin başvuru yaparak yararlanabileceği bir kredi türüdür. Biliyorsunuz, devletimiz, hayvancılık alanında yapılan ve yapılacak olan yatırımlara uygun faizli kredi olanakları sağlamaktadır. Bu kapsamda, görevli olan banka ise Ziraat Bankası’dır. Bu kredi ise sübvansiyonlu kredidir. Yani, faiz indirimlidir.
Ziraat Bankası tarafından verilen tavuk çiftliği kredisi için bazı şartları da sağlamanız gerekmektedir. Öncelikle gelin, bu kredi için başvuru şartları neler, hangi belgeler gerekiyor, inceleyelim.
Tavuk çiftliği kredisine ek olarak tavuk çiftliği kurma maliyetlerini de göz önünde bulundurmalısınız. Bu kapsamda, destekler.net/tavuk-ciftligi-kurma-maliyeti/ bağlantısına tıklayarak ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
Tavuk çiftliği kredisi başvuru şartları nelerdir?
Tavuk çiftliği konusunda iki tür sektör bulunmaktadır. Birincisi, bildiğimiz kanatlı sektörü olarak da bilinen tavuk sektörü, diğeri de tavuk sektörü damızlık yetiştiriciliğidir. Bu iki sektörü ayrı ayrı ele almak gerekiyor. Çünkü her iki sektörün kredi başvuru şartları birbirinden farklıdır.
Tavuk sektörü
Bu kredi programı kapsamında, tavuk üretimi yapacak olan işletmelere uygun faizli yatırım ve işletme kredisi kullanma imkanı sağlanmaktadır. Buna göre, asgari; etlik piliç yetiştiriciliğinde 10.000 adet, yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 7.500 adet kapasitelerde işletme kurulması VEYA kurulu işletmelerin en az bu kapasitelere çıkarılması gerekmektedir.
Aksi takdirde, uygun faizli bu kredi olanağından faydalanamazsınız.
Tavuk çiftliği kredilerini de ikiye ayırmamız gerekiyor. Çünkü aşağıda da ifade edeceğim üzere yatırım ve işletme kredilerinin faiz indirimleri farklıdır. Bu nedenle, oldukça önemlidir.
- Yatırım kredileri
- İşletme kredileri
Peki ama yatırım kredileri ve işletme kredileri ne demektir?
Yatırım kredileri şu giderler için kullanılır:
- Kümes, gübre işleme tesisi, yumurta işleme, tasnif, paketleme ünitesi/tesisi, yapımı ve tadilatlarını,
- bio-güvenlik önlemlerini,
- kendi elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından (güneş) üretmek için gerekli olan tesis ve alet-ekipman,
- diğer ilgili alet-ekipman ve makine alımı ile diğer yatırım giderleri
İşletme kredileri ise şu giderler için kullanılır:
- Ruhsatlı kanatlı üretim işletmelerinden, yetiştirilmek üzere alınacak ticari civciv ve yarka alımı
- bu hayvanların yem ve diğer işletme giderleri
Tavuk sektörü damızlık yetiştiriciliği
Bu kapsamda ise damızlık yetiştiriciliği için tavuk çiftliği kredisi kullanabilirsiniz. Buna göre, asgari; damızlık etlik piliç ve damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 10.000 adet, Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce ülkemiz için geliştirilmiş hatlarla yapılacak damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 1.000 adet ve üzeri kapasitelerde işletme kurulması veya kurulu işletmelerin en az bu kapasitelere çıkarılması gerekmektedir.
Aksi takdirde, uygun faizli bu kredi olanağından faydalanamazsınız.
Yukarıda da ifade ettiğim üzere damızlık yetiştiriciliğinde de kredi, ikiye ayrılmaktadır:
- Yatırım kredileri
- İşletme kredileri
Yatırım kredileri şu giderler için kullanılır:
- damızlık kümes, damızlık kanatlı üretimi yapmak kaydıyla kuluçkahane, gübre işleme tesisi, yapımı ve tadilatını,
- bio-güvenlik önlemlerini,
- kendi elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından (güneş) üretmek için gerekli olan tesis ve alet-ekipman alımı,
- ilgili alet-ekipman ve makine alımı ile diğer yatırım giderleri
İşletme kredileri ise şu giderler için kullanılır:
- yurtiçi veya yurt dışı damızlık kanatlı üretim işletmeleri ve kuluçkahanelerden yetiştirilmek üzere alınacak kuluçkalık damızlık yumurta, damızlık civciv ve damızlık yarka alımı
- bu hayvanların yem ve diğer işletme giderleri
Önemli Uyarı: Krediye konu kanatlı hayvanların fatura ve sağlık sertifikalarında damızlık büyük ebeveyn (grandparentstock), damızlık ebeveyn (parentstock) oldukları belirtilir.
En verimli ve bakım maliyeti düşük tavuk cinslerinden birisi de ataks tavuktur. Bu tavuk türü ile ilgili en kapsamlı bilgilere destekler.net/ataks-tavuk-fiyatlari/ bağlantısından ulaşabilmeniz mümkündür.
Tavuk çiftliği kredisi 2018 faiz oranları ve üst limitler nedir?
Tavuk çiftliği kredisi 2018 faiz oranları yukarıda anlattığım her iki sektör için de farklıdır.
Tavuk sektörü için yatırım dönemi faiz indirimi oranı %50, işletme dönemi faiz indirimi oranı ise %25’tir. Kredi üst limiti ise 3.000.000 TL’dir.
Tavuk sektörü damızlık yetiştiriciliği için yatırım dönemi faiz indirimi oranı % 100, işletme dönemi faiz indirimi oranı yine %100’dür. Yani bu şu anlama geliyor: Tavuk sektörü damızlık yetiştiriciliği için verilen kredinin faizi yoktur. Sadece anaparadan sorumlu olursunuz. Bu kredinin üst limiti ise 7.500.000 TL’dir.
Tavuk Çiftliği Kredisi 2018 Ziraat Bankası Nasıl Alınır?
Bu krediyi alabilmek için öncelikle yukarıda bahsettiğim kapasite şartlarını taahhüt etmelisiniz. Ardından Ziraat Bankası şubelerinden birisine giderek aşağıda belirteceğim belgeleri ibraz ederek kredi başvurusunda bulunmalısınız.
Gerçek kişilerin ibraz etmesi gereken belgeler:
- Nüfus cüzdanı
- Çiftçi Belgesi/ÇKS Belgesi
- Tarımsal işletmesini tevsik edici belgeler (tapu kaydı, kira kontratı, v.b)
- Krediye karşılık gösterilecek teminatlara ilişkin belgeler
- Bilanço esasına göre faaliyet gösteren işletmelerden son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu
Tüzel kişilerin ibraz etmesi gereken belgeler:
- Çiftçi Belgesi/ÇKS Belgesi
- Tüzel kişilik ana sözleşmesinin (varsa değişikliklerin) yayımlandığı Ticaret Sicili Gazetesi
- Oda kayıt belgesi
- Vergi levhası
- Tüzel kişiliği temsile yetkili kişilerin, temsil yetkisine ilişkin kararlar ve noter onaylı imza sirküleri
- Yeni kurulan tüzel kişilikler için kuruluş ve/veya son yıla ait, diğerlerinde ise en az son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu
- Tarımsal işletmesini tevsik edici belgeler (tapu kaydı, kira kontratı vb)
- Krediye karşılık gösterilecek teminatlara ilişkin belgeler
Tavuk kredisi, önemli bir hayvancılık desteğidir. Ancak, 2018 yılında tavuk sektörüne ilişkin birçok destek vardır. Diğer tavuk destekleri ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız, destekler.net/hayvancilik-destekleri-hibe-faizsiz-kredi/ linki üzerinden içeriğimizi okuyabilirsiniz.