Tarım Destekleri 2018 Ne Kadar? Ne Zaman Ödenecek 2018?

Tarım destekleri kapsamında çiftçiye destek ödemeleri başlıyor. Hatta başladı bile diyebiliriz. Tarımsal destek ödemeleri son dakika gelişmesi olarak duyuruldu. 2018 yılı Şubat ve Mart ayları itibariyle de ödemeler başladı. Gerek destekler ile gerekse de ödeme zamanı ile ilgili oldukça detaylı bir yazı kaleme aldık. Umarım, tarımsal desteklemeler ile ilgili genel bir kanıya varmanıza yardımcı olur.

Yazımızda, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen tarım destekleri 2018 ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Özellikle ”ne zaman ödenecek” konusunda da açıklamalarımızın yer aldığı yazımızı dikkatli bir şekilde incelemenizi öneriyoruz.

Aşağıda yer alan yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Sorularınız çok kısa süre içerisinde cevaplandırılacaktır.

Tarımsal destekler ile ilgili ödeme, belge vb. konularda yaşadığınız sıkıntıları da bize yazabilirsiniz. Desteklerin yeterli olup olmadığı hususunda da görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Tarım destekleri 2018 ne kadar?

Tarımsal destekleme olarak da bilinen tarımsal destekler, 2018 yılında 21 Şubat 2018 tarihinde Bakanlar Kurulunca kararlaştırılmıştır. Bu karar ise Resmi Gazete‘de yayımlanmıştır. Bu kapsamda tarımsal destekleme ödemeleri yapılmaktadır. Hangi ürünlere, hangi havzalarda ne tür destekler veriliyor, aşağıdaki tablolarda görebilirsiniz.

Destekleri incelerken Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Listesi’ni incelemeyi unutmayınız. İl ve ilçe ayrımı yapılan bu listeyi dikkatli bir şekilde incelemenizi öneririm. Yukarıdaki linke tıkladığınızda sayfaları aşağıya kaydırınız.

Şimdi dilerseniz, 2018 yılında tarım destekleri ne kadar, bir göz atalım.

Alan bazlı destekler

2018 yılı itibariyle Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarına göre, tarımda kullanılan mazot ve gübre desteği için aşağıda belirtilen miktarlarda alan bazlı destek ödemesi yapılır. Buna göre, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tirikale, çeltik, pamuk, nohut, mercimek, kuru fasülye, aspir, yağlık ayçiçeği, soya fasülyesi, dane mısır, patates, kanola, soğan, yaş çay, fındık, yem bitkileri ve diğer ürünler ile nadasa aşağıdaki tutarlarda ödeme yapılmaktadır.

tarım destekleri 1

Dekar başına mazot desteği en fazla verilen ürün grubu çeltik ve pamuk olmuştur. En düşük mazot desteği verilen grup ise nadastır. Gübre desteği ise bütün ürün grupları için aynıdır. Dekar başına 4 TL’dir.

***Mazot fiyatlarında artış olması durumunda ilgili tutarlar Maliye Bakanlığı’nın da görüşü alınarak arttırılacaktır.***

Çiftçi Kayıt Sistemine ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı olarak organik tarım faaliyeti yapmış çiftçilere aşağıdaki miktarlarda destek ödemesi yapılır.

tarım destekleri 2

İyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere, aşağıdaki miktarlarda tarımsal destekleme yapılmaktadır.

tarım destekleri 3

İyi tarım uygulamalarında özellikle hem bireysel hem de grup sertifikasında örtüaltı iyi tarım uygulamasına dekar başına 150 TL destek verilmektedir. Süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkilerde ise bireysel sertifikada dekar başına 100 TL verilmektedir.

Bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerinde destek kapsamında dekara 100 TL ödeneceğini söylemeliyim.

Havza bazlı fark ödemesi desteği 2018

2018 yılında üretilen ve satışı yapılan bazı ürünlere fark ödemesi desteği yapılmaktadır. Ödemeler için alım satım belgesi istenmektedir. Fatura, e-Fatura, mühtahsil makbuzu gibi belge şartı aranmaktadır.

tarım destekleri 4

Havza bazlı fark ödemesi desteği kapsamında kg başına kütlü pamuk ve zeytinyağı ürünleri için 80 kuruş, soya fasülyesi için 60 kuruş destek verilmektedir.

Eğer yer altı suları yetersiz ise ve su kısıtı olduğu Bakanlıkça tespit edilmiş ise bu havzalarda ekilen kuru fasülye, nohut ve mercimek için ilave % 50 destek daha verilir.

Diğer tarımsal amaçlı destekler 2018

2017 yılı güz dönemi ile 2018 yılında ekimi/dikimi yapılan ve 2018 üretim yılı ÇKS’ye kayıt edilen ekim/dikimleri için yurt içi sertifikalı tohum kullanım ve yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım destekleri yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohum, fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanan Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı çiftçilere yapılır.

tarım destekleri 5

Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteğinde, yonca ürününe dekar başına 30 TL destek ödemesi yapılmaktadır. Patates ürününde ise bu destek, dekar başına 80 TL’dir.

Yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği uygulamalarında 2018 üretim yılı için aşağıdaki destek ödemeleri yapılır.

tarım destekleri 6

Yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği kapsamında çilek fidesi desteği dekar başına standart olanlar için bulunmazken, sertifikalı olanlar için 400 TL’dir.

Aşağıdaki yurt içi sertifikalı tohum üretim desteğinin yanı sıra orijinal/temel ve üstü tohumluk üretimlerine ilave destek verilir.

tarım destekleri 7
Tarım destekleri 8

Yurt içi sertifikalı fidan üretim desteği kapsamında aşılı fidanların adedine 1 TL, aşısız fidanlar için ise 0,5 TL destek ödemesi yapılmaktadır.

Devlet destekli ahır yapımı bilgisi için destekler.net/devlet-destekli-ahir-yapimi/ adresini ziyaret edebilirsin.

Tarım destekleri ne zaman verilecek, ödenecek 2018?

Tarım destekleri 2018 yılında ödenmeye başlandı. T.C veya Vergi Kimlik No’nuzun son hanesine göre ödeme tarihleri değişmektedir. Ayrıca, illere göre de takvim farklıdır. İlinize ve T.C veya Vergi Kimlik Numaranızın son hanesine göre siz de aşağıda vereceğim linke tıklayarak tarım desteklerinizi ne zaman alacağınızı öğrenebilirsiniz. Ödemelerinizi Ziraat Bankası A.Ş aracılığıyla alacağınızı da söyleyelim.

Tarım desteklerinin ne zaman ödeneceğine dair ayrıntılı tabloya Ziraat Bankası’nın resmi sayfası olan buradan ulaşabilirsiniz.

Bir traktöre ihtiyacın mı var? Düşük faiz oranı ile nasıl traktör kredisi alabileceğinize dair bilgilere destekler.net/traktor-kredisi/ bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın