SODES projeleri 2018-2019 ne zaman açıklanacak? SODES nedir? SODES BİS nedir? SODES proje örnekleri nelerdir? Kimler ve hangi iller başvuru yapabiliyor? Hangi gider kalemleri destekleniyor? Destek oranı, üst limit, başvuru sahipleri ve başvuru süreci vb. tüm detaylar haberimizde!
SODES nedir?
Sosyal Destek Programı olarak bilinen SODES, Kalkınma Bakanlığı tarafından koordine edilen; uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirmek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak amacıyla, istihdam, sosyal içerme ve kültür, sanat ve spor alanlarındaki projeleri destekleyen bir destek programıdır.
SODES BİS nedir?
SODES BİS, SODES Bilgi Sistemi ifadesinin kısa adıdır. SODES BİS, SODES kapsamındaki projelerin elektronik ortamda alınması, değerlendirilmesi, izlenmesi ve raporlanması gibi süreçlerin tamamını kapsayan bilgi sistemini ifade etmektedir.
SODES BİS’e ulaşmak için tıklayınız.
SODES Projeleri 2019 Başvuruları Ne Zaman?
En son 2017 yılında ilan edilen SODES projeleri, 2018 yılında henüz açıklanmış değildir. 2018 yılında açıklanıp açıklanmayacağı ise henüz netlik kazanmamıştır.
Aldığımız duyumlara göre, SODES proje başvuruları 2018 yılının sonuna doğru ilan edilecektir. Aksi takdirde, başvurular, 2019 yılına sarkacaktır.
Hangi İller Destek Kapsamındadır?
İlan edilen programa göre iller değişebilmektedir.
2017 yılında GAP ve DAP illeri, Adana, Aksaray, Bayburt, Gümüşhane, Hatay, Kahramanmaraş, Mersin, Niğde, Osmaniye, Sivas ve Yozgat illeri destek kapsamındaydı.
SODES Proje Teklifleri Nereye Yapılıyor?
SODES proje teklifleri, SODES Bilgi Sistemi (SODES-BİS) aracılığıyla, ilan edilen tarihler arasında başvuru sahipleri tarafından valiliklere yapılacaktır.
Uygun Başvuru Sahipleri Kimlerdir?
b) İl özel idareleri,
c) Belediyeler,
ç) Mahalli idare birlikleri,
d) Üniversiteler,
e) Meslek odaları,
f) Sivil toplum kuruluşları.
Okul, halk eğitim merkezi, kütüphane, gençlik merkezi, çocuk yuvası, huzurevi gibi kamu kurum ve kuruluşlarının proje teklifleri bağlı bulundukları il ve ilçe müdürlükleri tarafından yapılır ve kabul edilmeleri halinde bunlar tarafından yürütülür.
SODES Projeleri Destek Oran ve Alt-Üst Limitler Nedir?
Her yıl, bu tutarlar değişebilmektedir.
2017 yılında ilan edilen tutarlar şu şekilde olmuştur:
Destek alt limiti: 100.000 TL
Destek üst limiti: 500.000 TL
Destek oranı: Genel bütçe kapsamında yer alan kamu idareleri ve özel bütçeli kurumlar projelere eş finansman katkısı sağlamazlar. Ancak Belediyeler, il özel idareleri, meslek odaları ile sivil toplum kuruluşlarınca teklif edilen projelerde SODES destek tutarının en az %10’u oranında eş finansman katkısı zorunludur. Bu projelerde yapılacak revizyon işlemleri sonrasında eş finansmanın SODES destek tutarına oranı %10’un altına düşürülemez.
SODES Projelerinde Desteklenmesi Uygun Görülen Harcamalar Nelerdir?
SODES Projeleri Teklif Çağrısı 2017 Başvuru Süreci
- SODES-BİS’ten başvuru formu PDF olarak indirilir ve bilgisayarınızda kaydedilir.
- Başvuru formu tamamlanana kadar indirilen form üzerinde her türlü değişiklik yapılabilir, bilgisayarınızda kayıtlı olarak tutulabilir, ancak çıktı alınamaz.
- Formdaki gerekli tüm alanlar doldurularak başvuru formunun en altında yer alan kontrol et düğmesine tıklanır.
- İlgili düğme tıklandığında gerekli tüm alanlar doldurulmuşsa başvuru formunu gönderebilirsiniz ifadesi ortaya çıkar. Gerekli tüm alanlar doldurulmamışsa formun tamamlanmamış olduğuna dair ikaz ortaya çıkar.
- Tamamen doldurulmuş başvuru formu kaydedilir ve SODES-BİS’te yer alan Başvuru Formu Gönder ekranı kullanılarak sisteme yüklenir.
- Sisteme yüklenen başvuru formu SODES-BİS’te yer alan Başvurularım ekranından görüntülenebilmektedir. İlgili formun üzerinde sağ tıklanarak form açılır ve çıktısı alınabilir.