Bugün bu yazımızda sizlere iki farklı destekten bahsedeceğim: Ekonomi Bakanlığı mobil uygulama devlet desteği ve KOSGEB oyun geliştirme desteği.
Her iki destek de bu sektör için oldukça kıymetlidir. Çünkü bu alanda çalışan arkadaşlarımız sermaye sıkıntısı yaşayabilmektedir. Biz de bu anlamda, sermaye sıkıntınızı çözebilecek her iki destek programından da bahsetmek istedik. Hangisi size uygunsa, o desteğe daha fazla yoğunlaşmanızı öneriyorum.
Şimdi dilerseniz, her iki desteğin ayrıntılarına geçelim.
Ekonomi Bakanlığı mobil uygulama devlet desteği nedir?
Şimdiki adı Ticaret Bakanlığı olan Ekonomi Bakanlığı, mobil uygulama projeleri için devlet desteği vermektedir.
Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen Bilgisayar Oyunu-Mobil Uygulama Geliştirme Desteği, bu alanda ilgililerin doğrudan faydalanabileceği bir destek mekanizmasıdır.
Uluslararası tüketiciye yönelik olarak yabancı dilde hazırlanacak/uyumlaştırılacak olan mobil uygulama/bilgisayar oyunu için satın alınan ya da kiralanan yazılım lisans giderleri ile istihdam edilen personelin aylık brüt ücretlerine yönelik giderlerin desteklenebilmesi için bilişim şirketinin Bilgisayar Oyunu/Mobil Uygulama Geliştirme Desteği Ön Onay Başvuru Belgeleri ile birlikte Bakanlığa başvuru yapması ve ön onay alması gerekmektedir.
Mobil uygulama devlet desteğine nasıl başvurulur?
Son olarak, onaylanan proje ve/veya projeler kapsamında; aynı döneme ilişkin olarak en fazla 2 (iki) adet personel için destek verilir. İstihdam desteğinin başlangıç tarihi olarak desteğe konu edilen ilk ay esas alınacak olup destek süresi, bu tarihten itibaren 48 (kırk sekiz) ay sonra biter.
Tüm dokümanlara ulaşmak için tıklayınız.
KOSGEB oyun geliştirme desteği nedir?
KOSGEB’in de bu alanda desteği ise Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı olarak geçiyor. Ancak KOSGEB’in bu desteğindeki en önemli husus, mobil uygulamanın mutlaka Ar-Ge ve inovasyona dayandırılmasını gerektirmesidir. KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı oldukça farklı gereklilikler içermektedir.
Öncelikle işletme kurmadan veya işletme kurduktan sonra başvuru yapabiliyorsunuz. Sizin için hangisi uygunsa onu tercih edebilirsiniz. Toplam destek miktarı 500.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Destek oranı ise %75’tir.
Başlıca harcama kalemleriniz; personel, yazılım, makine, teçhizat, hammadde vb. giderler olabilmektedir. Projeyle ilgili tanıtım, test, analizi vb. hizmetler de program kapsamında yapabiliyorsunuz.
Daha detaylı bilgi için ilinizde bulunan KOSGEB Müdürlüğü’nü ziyaret edebilirsiniz.
Bol destekli günler dileriz.
Yazımızı beğenerek, daha çok kimseye ulaşmasına yardımcı olabilir, aşağıdaki bölümden yorum aracılığıyla sorularınızı iletebilirsiniz. Uzmanlarımız en kısa sürede cevaplayacaktır.
Desteğe ilişkin her türlü soruyu buradan bize iletebilirsiniz. En kısa süre içerisinde sorularınız cevaplanacaktır. Saygılarımızla.