KYK Öğrenim Kredisi Affı 2018-2019 Başvurusu ve Yapılandırma

KYK öğrenim kredisi affı 2018 ilan edildi mi? Öğrenim kredisi yapılandırma nasıl yapılır 2018? KYK öğrenim kredisi borç yapılandırma şartları nelerdir? KYK öğrenim kredisi faiz affı başladı mı? Dilekçe örneği KYK kredi borcu yapılandırma var mı? KYK borcu vergi dairesi yapılandırma 2018 nasıl yapılır? Tüm cevaplar haberimizde…

KYK öğrenim kredisi affı 2018 ilan edildi mi?

KYK öğrenim kredisinin geri ödeme süreci, tabiri caizse adeta üniversite mezunlarının korkulu rüyası haline gelmiştir. Birçok mezun, kyk öğrenim kredisinin taksitlerini öderken zorlanmakta ve kredinin faizi vb. ekstra zorluklarla karşılaşılmaktadır. Bunun sonucu olarak da kredi borcu artmakta ve yeni mezunların üzerine daha çok yük binmektedir. Yaklaşık 500 binden fazla mezunun kyk öğrenim kredisini ödemediği ya da ödeyemediği ifade edilmektedir.

Ancak, bu ve benzeri durum içerisinde olan yeni mezun olup öğrenim kredisi borcunu geciktiren kişiler için bazı çözüm yolları sunulmaktadır. Bunlardan birisi de KYK öğrenim kredisi borç yapılandırma hususudur. KYK öğrenim kredisi borç yapılandırma 2017 yılında ilan edilmiş ve 30 Haziran 2017 tarihine kadar başvurular alınmıştır. Bu durum, 2016 yılı için de gerçekleşmiştir.

Peki ama öğrenim kredisi affı 2018 yılında ilan edildi mi?

Evet, ilan edildi. Başvurular, 21 Mayıs 2018 tarihinde başladı.

Yapılandırma sonrası gecikme zammı ve faiz borcunuz silinecektir. Sadece anaparanızı 36 ay vade ile ödeyebileceksiniz. Ödemeler 2 ayda bir olmaktadır. Toplam 18 taksit diyebiliriz.

KYK öğrenim kredisi yapılandırma nasıl yapılır 2018?

KYK kredi yapılandırılması, borcunu düzenli ödeyemeyen veya hiç ödememiş borçlu olan kişinin, ödemesini düzenlemesi ve taksitlendirmesi anlamına gelmektedir.  Yeni mezun arkadaşların öğrenim kredisi borç durumlarını düzenli periyotlarda takip etmesi gerekmektedir.

KYK öğrenim kredisi borç yapılandırma iki şekilde yapılabilmektedir.

Birinci seçenek: İnternetten Online Yapılandırma

Bu yöntemde, internet üzerinden online olarak yapılandırma yapabiliyorsunuz. Kredi borcunuzu zamanında ödemediğiniz için borcunuz vergi dairesine yönlendirilir. Bu nedenle yapılandırma başvurunuzu Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi sitesinden yapmanız gerekiyor. TC kimlik numaranız ile talep edilen bilgileri sisteme giriş yaparak borcunuzu yapılandırıyorsunuz.

KYK öğrenim kredisi yapılandırma başvurusu için buraya tıklayınız.

İkinci seçenek: Vergi Dairesi’nde Yapılandırma

Kyk borçları vergi dairesine başvuruda bulunarak da yapılandırılabilir. Vergi dairesine doğrudan giderek ya da dilekçenizi vergi dairesine göndererek başvuruda bulunma şansınız var. Bu şekilde yapılandırma da mümkündür. Peki ama kaç taksit olarak borcunuzu yapılandırabilirsiniz? 2018 yılında 36 aya kadar yapılandırma söz konusu olabilmektedir. 2 ayda bir ödeme yapabilirsiniz. Bu durumda, 18 taksit söz konusu olmaktadır.  Borçlarınızı 2018 yılı yapılandırmasıyla 2 ayda bir ödeyebileceklerini bildirdiler başvuru sahipleri. Ancak şunu da ifade etmek gerekir ki; ilk iki taksitinizi ödemediğiniz taktirde yapılandırmanız direk bozuluyor. Bu hususa dikkat etmek gerekiyor.

İlginizi Çekebilir: TÜBİTAK Projeleri 

KYK öğrenim kredisi borcu affı 2018 ne zaman olacak?

Son günlerde KYK öğrenim kredisi ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Konu meclis gündemine taşındı. 2018 yılında KYK öğrenim kredisi borcu affı ve mevcut borçların yapılandırılması ile ilgili önemli gelişmeleri size aktarmak istiyorum.

CHP Gaziantep Milletvekili, TBMM’ye KYK öğrenim kredisi ile ilgili bir kanun teklifi sundu. Bu teklifte, KYK borçlarının silinmesi ve KYK öğrenim kredisinin artık burs şeklinde verilmesi yer almaktadır. Bu teklif, TBMM’de görüşüldükten sonra ne yazık ki reddedilmiştir. Yani, öğrenim kredisi borcu olanların anapara borcu ne yazık ki silinmemiştir. Sadece gecikme zammı ve borç faizi silinmiştir. Öğrenciler, yapılandırmaya başvuru yaparak borçlarının gecikme zammı ve faiz borçlarını sildirebilmektedir. Bu durumda sadece anaparadan sorumlu olacaksınız.

Devlet desteği alarak işletme mi kurmak istiyorsun? Genç girişimcilere yönelik verilen karşılıksız destekleri, destekler.net/girisimci-destekleri-nelerdir/ bağlantısından inceleyebilirsiniz.

KYK Genel Müdürü’nün konuya dair yapmış olduğu son açıklamalar şu şekildedir:

”Üniversite eğitimi süresince öğrenim kredisi almış ancak mezuniyetinden 2 yıl sonra ödemesini gerçekleştirmeyen öğrencilere gecikme zammı uygulanıyordu. Eylül ayından itibaren artık öğrencilerden gecikme zammı alınmayacak. Önümüzdeki dönemde Maliye Bakanlığı’na başvuru yapacak öğrenciler için yeni ödeme takvimi hazırlanacaktır. Son düzenlemeyle beraber öğrencinin ödeyemediği taksitlerden sonra oluşan faiz ortadan kaldırıldı. İlk ana borcu gibi işlem görecektir.”

İlginizi Çekebilir: Sigorta Eksperi Nasıl Olunur?

Yorum yapın