10 Adımda KOSGEB Yeni Girişimci Desteği 2018 Kılavuzu

KOSGEB yeni girişimci desteği haricinde, ülkemizde işletme kuracak olanların faydalanabilecekleri aslında çok fazla destek programı yok, ancak olanları da yeterlidir. Bu desteklere başvuru yaparak kendi işletmelerini açan çok sayıda girişimci bulunuyor. Önemli olan başvuru sürecini iyi takip ederek devlet desteklerinden faydalanmak ve başarılı işletmeler kurmaktır.

İlgili içerik: Girişimcilik destekleri 2018 nelerdir?

Bu desteklerden birisini de KOSGEB yeni girişimci desteği olarak ifade edebiliriz.

KOSGEB yeni girişimci desteği, işletme kuracak olan girişimcilere verilen oldukça önemli bir destek programıdır. Herkes faydalanabilir mi? Şartları sağlamanız durumunda herkes faydalanabilir.

Peki ama şartlar nedir? Nasıl başvurulur? Ne yapmak gerekir?

Bu soruları, sizden duyar gibiyim. Hiç merak etmeyin. Kafanızı çok fazla karıştırmadan, çok fazla detaya girmeden olabildiğince sıralı bir şekilde size bu desteği anlatacağım.

Şimdi dilerseniz, 10 adımda KOSGEB yeni girişimci desteği nedir, başvuru ve hibe şartları nelerdir, kayıt nasıl olunur vb. soruların cevabını verelim.

KOSGEB yeni girişimcilik desteği

1. Adım – KOSGEB yeni girişimci desteği nedir?

KOSGEB yeni girişimci desteği, ülkemizde aşağıdaki şartlara uygun yeni işletme açılması durumunda girişimcilere geri ödemesiz (hibe) ve geri ödemeli (kredi) olarak verilen bir destek programıdır.

İşte o şartlar:

Destek başvurusunda bulunacak işletmenin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde kurulmuş olması ve işletme kuruluş tarihi itibariyle girişimcinin:

  • Son 1 (bir) yıl içerisinde aynı faaliyet konusunda (Güncel NACE-Ekonomik Faaliyet Sınıflamasında yer alan 4’lü koda göre); şahıs işletmesinin veya bir işletmede %50’den (elliden) fazla ortaklığının bulunmaması,
  • Mevcutta kendisine ait gerçek kişi statüsünde başka bir işletmesinin bulunmaması,
  • Mevcutta tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir işletmede %50’den (elliden) fazla ortaklığının olmaması gerekmektedir.
  • Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta SGK hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir.
  • İşletmenin bu destekten yararlanabilmesi için, işletmenin başvurusunu sistem üzerinden ilk onayladığı tarih itibari ile son 2 (iki) yıl içinde kurulmuş olması ve girişimcinin daha önce bu destekten faydalanmamış olması şartı aranır.
  • Yeni Girişimci Desteğinden faydalanmak isteyen Girişimcinin, desteklenecek İşletmede, işletme kurucu ortaklarından olması ve kurucu ortaklık payının en az % 30 olması gerekir.

Diğer bazı önemli şartları sırası geldiğinde adımlarda bahsedeceğim.

KOSGEB yeni girişimci desteği tutarı

Destek tutarı şu şekildedir:

  • Geri ödemesiz olan tutar 50.000 TL (hibe)
  • Geri ödemeli olan tutar 100.000 TL (kredi)

Ancak, burada hemen bir uyarıda bulunmak istiyorum.

KOSGEB, bütün harcamalarınıza destek vermez. Kurul, hangi giderinizi onayladıysa ona destek verir.

Ayrıca, destek oranları ve KDV hususu da oldukça önemli bir konu. Hep karıştırılır.

KOSGEB yeni girişimci desteği oranları

Destek oranları şu şekildedir:

  • 1. ve 2. Bölgeler için; %60 (altmış),
  • 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde bu oran %70 (yetmiş) olup,

Girişimcinin; kadın, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli olması halinde bu oranlara % 20 (yirmi) ilave edilir. Ancak, İşletme Kuruluş Desteği için oran uygulanmaz.

İşletmeyi açmayı düşündüğünüz şehrin hangi bölgede olduğuna göre destek oranınız değişecektir. Özellikle, bir gider kalemini alırken o gider kalemine ilişkin KOSGEB’den ne kadar ödeme alacağınızı destek oranı belirler.

İlgili içerik: Teşvik bölgeleri 2018

DESTEK UNSURU ÜST LİMİTİ (TL) DESTEK ORANI (%)

   (1. ve 2.Bölge)

DESTEK ORANI (%)

(3., 4., 5. ve 6. Bölge)

İşletme Kuruluş Desteği Geri Ödemesiz 2.000
Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği 18.000 60

Kadın Girişimci, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli
Girişimciye
%80 uygulanır.

70

Kadın Girişimci, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli
Girişimciye
%90 uygulanır.

İşletme Giderleri Desteği 30.000
Geri Ödemesiz Destekler Toplamı 50.000
Sabit Yatırım Desteği Geri Ödemeli 100.000

 

Adım 2 – İş Fikrinin Uygunluğu

KOSGEB’den destek almak istiyorsanız, iş fikrinin KOSGEB tarafından desteklenen bir iş fikri olması gerekmektedir. Çünkü KOSGEB, her sektörü veya iş fikrini desteklemiyor. Bir listesi var. İş fikriniz, o listede yer alıyorsa, kurulacak olan işletmenin KOSGEB tarafından desteklenmesi mümkün hale gelemiyor.

Bu şart, tek şart değil. Yukarıda ifade ettiğimiz ve aşağıda açıklayacağım prosedürlere de uymanız gerekiyor.

KOSGEB Destek Alabilecek Faaliyet Alanları 2018 isimli yazımızı bu konuda inceleyebilirsiniz.

KOSGEB yeni girişimcilik desteği

Adım 3 – Eğitim

Bu adım oldukça önemli ve kritiktir. Çünkü girişimcinin işletme kurulmadan önce mutlaka KOSGEB girişimcilik kursuna katılması gerekiyor. Aksi takdirde, destekten faydalanılamaz.

Tekrar vurguluyorum. KOSGEB girişimcilik kursu alındıktan sonra işletme kurulmalıdır. İşletme kurulduktan sonra değil.

İlgili içerik: KOSGEB girişimcilik sertifikası kursu 2018

Eğer işletmenizi, bir İŞGEM’de kuracaksanız, bu eğitim şart değil.

İŞGEM olayı çok istisnai bir durum. İŞGEM’ler, bir nevi start-uplar için, özel işletmeler için hazırlanmış merkezler oluyor.  İşletmeler, bu merkezde en kırılgan oldukları dönemde yani ilk 3 yıl için yer alıyor ve çeşitli inkübasyon hizmetleri ile büyümeye çalışıyor ve sonra ayrılıyor. Bu maddeyi bir kenara bıraksak daha genel konuşmuş oluruz aslında.

O zaman şunu diyoruz, KOSGEB Yeni Girişimci Desteği ‘nden faydalanabilmeniz için KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alarak Katılım Belgesi sahibi olmanız gerekmektedir.

Peki, bu eğitimi nasıl alabilirim, şartları neler?

Eğitimler, öncelikle ücretsizdir. Sizden bu konuda para talep edenleri, doğrudan KOSGEB’e şikayet edebilirsiniz. KOSGEB, bu tarz eğitimleri iptal edebiliyor. Yapmanız gereken eğitim duyurularını takip etmeniz ve ilgili eğitime kayıt işlemlerinizi gerçekleştirmenizdir.

Eğitime gelecek olursak en az 32 saatlik bir kurs. İşletme nasıl kurulur, yönetilir, iş fikri nasıl değerlendirilir, buna yönelik kısmen faydalı bir eğitimdir.

Adım 4 – İşletmenin kurulması

Geçen yıl eğitimden hemen sonra işletme kurmadan önce başvuru yapılabiliyordu. Kural, bu yıl değişti. Eğitimi aldıktan sonra KOSGEB’e başvuru yapabilmek için işletmenin kurulması gerekiyor. Aksi takdirde, KOSGEB’e başvurmak mümkün değil.

Eğitimden sonra iş yerinizi kiralamanız, vergi ve Bağ-Kur kaydınızı yapmanız, Esnaf ya da Ticaret Odasına kayıt yaptırmanız ve imza sirküleri çıkarmanız gerekmektedir. Çünkü işletmenizi kurduktan sonra KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmanız gerekiyor.

Adım 5 – KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırılması

İşletmenizi kurduktan sonra KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmanız şarttır. Kaydın nasıl yapılacağını KOSGEB’in ilgili sayfasından sırasıyla öğrenebilirsiniz.

Sistem üzerinden kaydınızı yaptıktan sonra aşağıdaki belgeleri bağlı bulunduğunuz ildeki sorumlu KOSGEB İl Müdürlüğü’ne teslim etmelisiniz.

  • KOBİ Bilgi Beyannamesi
  • KOBİ Bilgi Dokumanı
  • İmza Sirküleri
  • Esnaf veya Ticaret Sicil Gazetesi

Bu işlem, tamamlandıktan ve onaylandıktan sonra e-devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Adım 6 – Başvuru

En önemli adımlardan bir tanesidir. Artık iş planı yazma vakti geliyor. Veri tabanı kayıt sonrası edindiğiniz Kullanıcı Adı ve Şifresi ile sisteme giriş yaparak ”Yeni Girişimci Desteği Başvurusu” tıklıyorsunuz. Ardından çıkan ekranda başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.

Peki ama iş planında hangi bilgiler talep ediliyor?

Birçok bilgi isteniyor. Bu bilgileri, başvuru formu ve iş planında doğru bir şekilde aktarmanız gerekmektedir. Bu formu, e-devlet linki üzerinden yani sistemden doldurmanız gerekiyor.

İlgili içerik: Yeni girişimci desteği başvuru formu 2018 ve örnekleri

Asıl iş de bu zaten. Bu formu, hakkıyla doldurursanız, desteğiniz de onaylanır. Eğer diğer şartlarda da bir sıkıntınız yok ise tabiki.

İş planınızı doldurduktan sonra aşağıdaki belgeleri bağlı bulunduğunuz müdürlüğe teslim etmelisiniz.

1. Başvuru formu ve iş planı

2. Destek kapsamında satın alınacak veya alınan makine-teçhizat, yazılım, ofis donanımı için proforma faturalar/fiyat teklifleri veya faturalar
3. Vergi levhası
4. Girişimcinin engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda bu durumu gösterir belge
5. İŞGEM’de yer alınması durumunda İŞGEM’den alınan kabul yazısı

Adım 7 – Değerlendirme Kurulu

İş planı dosyanızda eksiklik söz konusu değilse, iş planınız KOSGEB Değerlendirme Kurulu’na sevk edilecektir. Eksiklik var ise tamamlamak için sizi bilgilendireceklerdir. Kurulda sunum yapmak üzere davet alacaksınız. Kurulda, iş fikriniz ve iş planınız ile ilgili sorulara muhattap olunmaktadır.

Peki, Kurul değerlendirme yaparken neleri dikkate alacak? Sorunun cevabı aşağıdadır:

KOSGEB Yeni Girişimci Desteği Değerlendirme Kriterleri

  1. Girişimcinin işi yürütecek mesleki bilgi ve deneyimleri yeterli mi?
  2. İşyeri seçimi, iş yerinin nitelikleri gereksinimleri karşılıyor mu?
  3. Girişimci, müşteri/pazar/rakipleri hakkında yeterli bilgiye sahip mi?
  4. Kurulacak işin tüzel kişilik olması durumunda; ortaklık yapısı, ortaklarının özellikleri ve kaynakları işi yürütmek açısından uygun mu?
  5. Girişimcinin işi başarma isteği/motivasyon düzeyi yüksek mi?
  6. İşletmenin sürdürülebilmesi için finansal plan gerçekçi mi?
  7. İşin gerektirdiği finansmana sahip mi/finansman kaynağı gerçekçi mi? Alternatif finansman kaynağı öngörülmüş müdür?
  8. Girişimcinin kuracağı iş; eşi, ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve kayın hısımları ile sahibi ya da eski/muhtemel ortağı veya bunların kapattığı/sürdürdüğü aynı koldaki bir işin devamı mı veya mevcut bir işin genişletilmesine yönelik mi?
  9. İş fikrine ilişkin; araştırma, hesap ve öngörüler arasında tutarlılık mevcut mu?
  10. Talep edilen destek türü, gider türleri ve miktarı; işin kurulması ve yürütülmesi için uygun mu?

Hazırlamış olduğunuz iş planı, yukarıda yer alan kriterlere göre değerlendirilecektir.

Adım 8 – Destek

Kurul, KOSGEB yeni girişimci desteği iş planınızı onayladığı takdirde destek süreciniz başlayacaktır.

Geri ödemesiz destekler:

  • İşletme kuruluş giderleri için herhangi bir gider belgesi aranmaksızın, destek süreci içerisinde talep edilmesi halinde geri ödemesiz olarak 2.000 (iki bin) TL destek sağlanır.
  • İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak verilen bu desteğin üst limiti 18.000 (on sekiz bin) TL’dir.
  • İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde gerçekleşen işletme giderlerine yönelik geri ödemesiz olarak verilen desteğin üst limiti her ay için 5.000 (beş bin) TL olmak üzere toplam 30.000 (otuz bin) TL’dir.

Geri ödemeli destek:

  •  İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak verilen bu desteğin üst limiti 100.000 (yüz bin) TL’dir.

Adım 9 – Ödeme

Önceden ödeme alabilmek için önce harcamaları siz yapıyordunuz. Ancak sistem bu yıl değişti. Erken ödeme sistemi devreye sokuldu. Tabi ki isteğe bağlı. İsteğiniz doğrultusunda, önce harcamalarınızı yapar, daha sonra fatura ve dekont ile destek ödemesi de alabilirsiniz. Erken ödeme seçeneğini de seçebilirsiniz. Ancak, KOSGEB Destek Programları Erken Ödeme Usul ve Esasları kapsamında erken ödeme yapılabilmesi için; erken ödemeden önce İşletmeden erken ödeme tutarının % 20 fazlası kadar teminat alınmaktadır.

Ödemelerinizi KDV hariç, Kurulun uygun bulduğu fiyatlara uygulanan destek oranı sonucu alırsınız.

Örneğin;

Kurul, bilgisayarı uygun buldu ve 1.000 TL verdi.

KDV 180 TL sizden çıkar. Destek oranı % 60 ise 600 TL ödeme yapar size.

Adım 10 – Denetim ve İzleme

KOSGEB, makine-teçhizat, yazılım ve ofis donanım giderleriniz için ödeme yapmadan önce işletmenizi ziyaret eder. Ayrıca, 3 yıl boyunca izlemeler yapar.

İzlemeler, desteğin başlangıç tarihi itibariyle;

  • 1. (birinci) ve 2. (ikinci) yılın bitimini müteakip 30 (otuz) gün içinde, İşletmenin vergi mükellefiyetinin devam edip etmediğinin elektronik ortamda sorgulaması yapılarak,
  • 3. (üçüncü) yılın son 90 (doksan) günü içerisinde İşletme yerinde ziyaret edilerek yapılır.

Peki ama işletmenin kapanması durumunda ne olur?

3 yıl geçtikten sonra kapanırsa bir şey olmaz. Ancak, 3 yıl içinde kapanırsa gerekçeye bakılır.

Konuyla ilgili önemli uyarıları sıralayalım:

  • Yeni Girişimci Desteği kapsamında satın alınan makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları 3 (üç) yıl süre ile satılamaz, kiralanamaz, devredilemez ve rehin gösterilemez.
  • Destek sürecinde işletmenin tasfiyesinin başlaması, kapanması veya başka nedenlerle Kurul tarafından desteğin sonlandırılması halinde; işletmenin durumu Kurul tarafından değerlendirilir.

İşletme/Girişimci tarafından sunulan bilgi ve belgeler doğrultusunda:

  • İşletmenin kastının veya ağır kusurunun bulunmaması,
  • Ölüm, ağır kaza, ağır hastalık, tutukluluk, yangın, deprem, su basması, hırsızlık gibi mücbir sebeplerin varlığı,
  • Faaliyetlerini engelleyecek nitelikte, finansal yetersizlik, öngörülemeyen kriz, terör olayları, pazar daralması gibi zorunluluk hallerinin yaşanması, gibi durumların tespiti halinde, yapılan geri ödemesiz desteklerin iadesi istenmez, geri ödemeli destekler sürecine uygun olarak tahsil edilir.
  • Aksi takdirde; yapılan geri ödemeli destekler Kurul Karar tarihinde muaccel hale gelir ve teminat nakde çevrilmek suretiyle, geri ödemesiz destekler ise ödeme tarihinden itibaren muaccel hale gelir ve işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilir.

Destek sürecinde işletmenin devri, başka bir işletme ile birleşmesi ve tür değişikliği durumunda, bu husus KOSGEB Uygulama Birimi tarafından değerlendirilerek; destek sürecinin devamına veya sonlandırılmasına karar verilir.

KOSGEB yeni girişimci desteği 2018 ile ilgili sorularınızı bize her zaman sorabilirsiniz. Uzman editör ekibimiz, sorularınızı en kısa sürede cevaplayacaklardır.

İlgili içerik: KOSGEB KOBİGEL 2018 destek programı

“10 Adımda KOSGEB Yeni Girişimci Desteği 2018 Kılavuzu” üzerine 28 yorum

  1. Başvuru aşaması, kurs süreci, iş planı hazırlığı veya destek sonrası tüm süreçlerde takıldığınız her türlü konuda bize sorularınızı sorabilirsiniz. Yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.

    Cevapla
  2. olmanız şart.
    Kuracağınız iş; kendiniz, eşiniz ve ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve kayın hısımınızın sahip ya da ortağı olup kapattığı/sürdürdüğü aynı koldaki bir işin devamı veya mevcut bir işin genişletilmesine yönelik olmamalıdır. ŞİMDİ BENİM KARDEŞİM 2016 ARALİKDA MARKETİ VARDİ KAPATMİŞ.BEN KENDİM MARKET AÇACAGİM KARDEŞİM AYNİ İŞİ YAPİP KAPATTİĞİ İÇİN BEN DESTEK ALAMAYACAKMİYİM.SÜRESİ FİLAN YOKMU.

    Cevapla
  3. Sayın Faruk Bey,
    ”Kuracağınız iş; kendiniz, eşiniz ve ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve kayın hısımınızın sahip ya da ortağı olup kapattığı/sürdürdüğü aynı koldaki bir işin DEVAMI veya mevcut bir işin GENİŞLETİLMESİNE yönelik olmamalıdır.” ibaresi İŞLETME DEVRİNİ yasaklamaktadır. Örneğin kardeşinizin hali hazırda marketi olsaydı, kapatsaydı ve siz aynı işletmeyi devir alsaydınız, destekten faydalanamazdınız. Ya da kardeşinizin bir market işletmesi var siz de market açmak istiyorsunuz. Bu işletmeden bağımsız bir şekilde market açıp destekten dahi faydalanabilirdiniz. Özellikle devamı ve mevcut bir işin genişletilmesi ibareleri burada oldukça açık. Aksi halde ifade şöyle olurdu: ”……..ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısmınızın sahip veya ortağı olup kapattığı/sürdürdüğü aynı koldaki bir iş kolu olmamalıdır.” Yani kardeşinizin daha önce açmış olduğu adreste veya dükkanda, aynı ekipmanlarla adeta kardeşinizin işinin devamı niteliğinde market işletmesi açıp destekten faydalanamazsınız, diyor madde. Kardeşinizin kapattığı işletmeden tamamen bağımsız açılacak olan bir market işletmesi için destekten faydalanma şansınız var.
    İyi çalışmalar.

    Cevapla
  4. 2017 yılının 4. Ayında sertifika aldım.ama ben işletmemi erken kurmak istiyorum. Başvurumu şirketi kurduktan sonra yağabilirmiyim.

    Cevapla
    • 2017 yılı için evet yapabilirsiniz. Ancak 2017 yılından sonra önce başvuru sonra işletme kuruluşu işlemleri yapılmalıdır.
      İşletmenizi kurmadan önce İl Müdürlüğünüze konuyu tekrar danışın ve onay alın.

      İyi günler.

      Cevapla
  5. Merhabalar. Öncelikle teşekkürler çok iyi açıklamışsınız. Benim sormak istediklerim; birincisi işletme gider desteğinde elektrik, su gibi giderler desteklenmiyor mu? İkincisi ofisimde çalışacak kişi abimin eşi onun maaşını destekliyormu? Ve son olarak bizden fatura proforma isteniyor, bunu bütün alınacak şeyler için göstermemiz gerekiyor mu? yoksa yalnızca yüksek maliyetli malzemeler için mi?

    Cevapla
    • Muhammet Bey,

      İşletme gideri olarak sadece KİRA ve PERSONEL giderleri söz konusu. İşletme giderleri kapsamında desteklenmeyecek kişiler mevzuatta şu şekilde açıklanmıştır: ” İşletme sahipleri, ortakları ile bunların eşi, annesi, babası, kardeşi veya çocuğuna ödenen ücretler personel giderleri desteği kapsamında değildir.” Bu ifadeye göre abiniz ortak değil ise abinizin eşi destek kapsamında değerlendirilebilir ama yine de KOSGEB’e danışın ve konuyu netleştirin. Proforma faturalar bütün alınacak mak. teçh. ve ilgili giderler için şart. Maliyetine göre değişmiyor durum.

      İyi günler,

      Cevapla
  6. Merhabalar,
    Fatura araştırması yapıyorum. Ama burda aklıma takılan fatura teklifi aldığımız yerden mi almak zorundayız malzemeleri? Yoksa satın alma sırasında başka yerdende alabilir miyim faturasını gösterme şartıyla?

    Cevapla
    • Muhammet Bey,

      Proforma fatura aldığınız yerden gerekli ekipmanlarınızı almak zorunda değilsiniz. Destek onayı sonrası makine teçhizatlarınızı KURUL KARAR FORMUNDA yer alacak özellikleri sağlaması şartıyla istediğiniz yerden alabilirsiniz.

      Cevapla
  7. Merhaba.2013 te girişimcilik sertifikası aldım.şu an başvuru yapabilir miyim?e-ticaret projeleri(oyuncak ve çocuk gelişim destek ürünleri)destekleniyor mu?işyeri için yaptırılacak raf,askı vs.destek kapsamına giriyor mu?
    Teşekkürler.

    Cevapla
      • Son bir soru daha sormak istiyorum.satışı yapılmak üzere alınan ticari mallar makine,teçhizat vs.desteğine mi yoksa işletme giderleri desteğine mi dahil oluyor?

        Cevapla
        • Gülay Hanım,

          Satışı yapılmak üzere alınan ticari mallar destek kapsamı dışındadır. Sadece kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği alabilirsiniz. İşletme giderleri içerisinde de sadece kira ve personel yer alıyor.

          İyi günler,

          Cevapla
  8. ben 19 yaşındayım ve ulaştırma ile ilgili bir iş kurmak istiyorum ortalama bir araştırmada da bulundum anlayamadığım bir şey var verdiğiniz bilgilere göre ilk aşamada öz sermayenin yeterli olup olmaması birinci adım ben üniversite öğrencisiyim yani herhangi bir kendime ait sermayem yok kosgebin bana destek vermesi mümkün mü

    Cevapla
    • Öz sermaye önemli. Çünkü KOSGEB % 100 destek sağlamıyor. Ayrıca, KDV’yi karşılamıyor. Sizin ise işletme kurduktan sonra birçok masrafınız olacak. Mesela KOSGEB, İşletme giderlerinden sadece kira ve personeli karşılıyor. Makine teçhizat ofis donanım için de en fazla 18.000-27.000 TL arasında bir destek veriyor. Öz sermayeniz yoksa işletme kurduktan sonra çok ama çok zorlanırsınız. Bu sadece bir tavsiye. Kendi işinizin sahibi olmak için önce tasarruf sahibi olmalısınız, sonra ise tecrübe. Bu ikisi her şeyden önce. Yoksa KOSGEB’den destek almak kolay, KOSGEB destek verir. İyi bir planlama ile işletme kurmanız tavsiye ediyorum.

      Son olarak, işletme kurmadan önce ilk olarak en az 32 saat sürecek KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi almalısınız.

      Cevapla
  9. Merhaba
    Ofis donanım teçhizat desteği kapsamında dükkanın tabelası ve aydınlatması için destek alabiliyor muyuz?

    Cevapla
  10. merhaba,
    ben 26 yaşında özel sektörde çalışan bir bayanım sektörden ayrılıp tekstil üretim üzerine kendi atölyemi kurmak istiyorum bunun için gerekli eğitimleri aldım ve yeterli donanıma sahibim aynı zamanda yeterli miktarda öz sermaiye de mevcut. ben şuan ilk adım olarak KOSGEB e nasıl başvuracağım anladığım kadarıyla ilk önce KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitiminde kurs görmem gerekmekte fakat başvuruyu nerden ve nasıl yapacağım yardımcı olur iseniz sevinirim.

    Cevapla
  11. merhaba, yeni girişimci sayfasına online olarak girdim formu doldurdum. ekler kısmına başvuru formunuda yükleyeceksiniz demişssiniz o nasıl oluyor? bide kosgeb müdürlüğüne eklerle beraber teslim etmeniz lazım demişssiniz.işletmeyi açacağımız kosgeb müdürlüğüne mi yoksa herhangi bir kosgeb müdürlüğüne mi teslim edilecek?

    Cevapla
    • Ekler butonu var sistemde. O kısımdan ekleyebilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz müdürlüğe teslim etmelisiniz. Ayrıca başvuru yapmadan önce keşke bağlı bulunduğunuz müdürlüğe gidip uzmanınızla görüşseydiniz. Onaylamadan önce müdürlüğünüze gitmenizi öneririm.

      Cevapla
  12. Diyelim bir a kodu üzerine destek aldım ve faaliyete geçtim,5-6 ay sonra isi cesitlendirmek istedim,bir baska kodlu işi daha ekleyebilirmiyim,

    Cevapla
    • Destek aldığınız faaliyet kodunda faaliyet gösterdiğiniz ve makinelerinizi satmadığınız sürece sıkıntı olmaz.

      Cevapla

Yorum yapın