KOSGEB Makine Teçhizat Desteği ve Kredisi 2018

KOSGEB makine teçhizat desteği kapsamında KOSGEB tarafından 1 Haziran 2018 tarihinde KOSGEB makine kredisi duyurusu yapılmıştır. Uzun zamandır beklenen bu desteğe ilişkin tüm detaylara yazımız aracılığıyla ulaşacağınızı ve soru ile görüşlerinizi bize her zaman iletebileceğini bilmenizi isteriz.

Öncelikle KOSGEB makine kredisi diyebileceğimiz KOSGEB makine teçhizat desteği 2018 yılında nihayet açıklandı. En son 2016 yılında açıklanan bu desteğe ait birçok detay bilgi bulunmaktadır. Bu detay bilgileri, kafanızı da çok fazla karıştırmadan adım adım sizlere aktaracağız.

Yazımızı okuduğunuzda kafanıza takılan soruları ve görüşleri bize iletmekten çekinmeyiniz. Şimdi dilerseniz, KOSGEB makine teçhizat desteği ile ilgili detaylara geçmeye başlayalım.

KOSGEB makine teçhizat desteği nedir?

Biliyorsunuz ki KOSGEB, KOBİ’leri ve girişimcileri destekleyen çok önemli kurumların başında yer alıyor. Her daim destek programları ile KOBİ’leri desteklemeye çalışan KOSGEB, KOBİ’lerin üretim kapasitelerini arttırmak adına KOSGEB makine teçhizat desteği 2018 yılında vermektedir.

KOSGEB makine teçhizat desteği, proje bazlı destek programları aracılığıyla olduğu gibi doğrudan kredi mekanizması aracılığıyla da verilmektedir.

Bugün sizlere KOSGEB’in kredi mekanizması aracılığıyla vereceği KOSGEB makine teçhizat desteği ile ilgili bilgilerden bahsedeceğim.

1 Haziran 2018 tarihinde KOSGEB tarafından KOSGEB makine teçhizat desteği açıklanmıştır. Bu kredi, imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin satın alacağı makine ve teçhizat harcamaları için verilecektir. Bu program, proje bazlı değildir. Yani yararlanmak için proje yazmanıza gerek yoktur. Halbuki diğer destek programlarında makine desteği alabilmek için proje yazılması şarttır.

Bu anlamda KOSGEB makine kredisinin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.

KOSGEB makine teçhizat desteği, imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin makine ve teçhizat almak için kredi kullanması sonucunda kredi faizinin tamamının KOSGEB tarafından karşılandığı bir destek mekanizmasıdır.

Sıfır faizli olan KOSGEB makine kredisinde KOBİ’ler, kullanacakları kredilerde sadece anaparadan sorumlu olmaktadır. Faiz gideri, KOSGEB tarafından karşılanmaktadır.

Bir de makine ve teçhizat tanımına dikkat etmekte fayda var, diye düşünüyorum. Bu nedenle, KOSGEB tarafından tanımlanan makine ve teçhizat kavramlarını sizinle paylaşmak istiyorum.

”Makine: En az bir parçası, uygun çalıştırıcı, kumanda ve güç devreleri vasıtasıyla hareket eden muhtelif parça ve gruplardan oluşan, malzemeyi işlemeye, taşımaya veya ambalajlamaya yarayan gereçler, tek başına kullanıldığında ulaşılan amacı sağlamak için tek bir bütünmüş gibi çalışmak üzere düzenlenen ve kontrol edilen makineler grubu.”

”Teçhizat: Bir makineye veya muhtelif makineler grubuna monte edilmek üzere piyasaya arz edilen ve bir makinenin fonksiyonunu değiştiren değiştirilebilir parçalar ve makine ile birlikte yeni satın alınacak makinenin işletimi için gerekli olan yazılım ve gereçler.”

Makine ve teçhizat kavramlarından anlamanız gerekenler, yukarıdaki tanımda ifade edildiği gibi olmalıdır.

KOSGEB makine kredisi detayları nelerdir?

Bu kredinin detaylarına bakacak olursak;

  • Bu kredi için en fazla 300.000 TL faiz desteği verilecektir. Satın alınacak makine ve teçhizat için kullanılacak kredinin faizi en fazla 300.000 TL’ye kadar karşılanacaktır. 2.000.000 TL kredi kullanılacaksa ve bu kredinin faizi 500.000 TL olacaksa bu faizin en fazla 300.000 TL’sini KOSGEB karşılayacaktır. Eğer 300.000 TL’den az faiz söz konusu olacaksa söz konusu faizin tamamını KOSGEB karşılayacaktır.
  • Kullanılacak kredi, 6 ay ön ödemesizdir. Yani, kredi kullanıldıktan 6 ay sonra taksit ödemeleri başlayacaktır.
  • Kredinin vade süresi toplam 36 aydır. 6 ay ön ödemesiz süre vade süresine dahildir. Kısaca, kredi kullanıldıktan 6 ay sonra 30 ay boyunca 3 ayda bir taksit ödenecektir. 10 eşit taksitte kredinin ana parası ödenecektir.
  • Satın alınacak olan makine ve teçhizat yeni olmalıdır. Kullanılmış, ikinci el makine ve teçhizat için kredi verilmeyecektir.
  • Satın alınacak olan makine ve teçhizat yerli olmalıdır. Bu kapsamda, 13.09.2014 tarih ve 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2014/35 sayılı Yerli Mali Tebliğine uygun olarak aldıkları yerli malı belgesi ile belirlenen makine ve teçhizatlar yerli malı olarak kabul edilecektir.
  • Satın alınacak makine ve teçhizat için kredi verileceğinden kredi tutarı, makine ve teçhizatı satacak olan tedarikçiye yapılacaktır. Bu sayede, kredi suistimal edilmeyecektir.
  • Satın alınacak makine ve teçhizatın kontrolünü başvuru yapılan banka yapacaktır.
  • Krediden sadece imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’ler yararlanabilecektir. Diğer sektörde faaliyet gösteren KOBİ’ler, bu krediden faydalanamayacaktır.
  • 2016 yılında ilan edilen KOSGEB makine kredisinden yararlananlar, 2018 yılında ilan edilen bu krediden tekrar yararlanamayacaktır.

Bu kredinin detayları yukarıda maddeler halinde anlatıldığı gibidir. Şimdi dilerseniz, bu krediye nasıl başvuru yapılır, bunu inceleyelim.

KOSGEB makine teçhizat desteği başvurusu nasıl yapılır?

Bu desteğe başvuru yapabilmek için belli adımların tamamlanması gerekmektedir. Şimdi dilerseniz, bu adımlardan bahsedelim.

  1. Adım: Öncelikle KOBİ’lerin KOSGEB’e kayıt olması şarttır. Eğer kaydınız varsa kaydınızın güncel olduğundan emin olunuz.
  2. Adım: Başvurular, e-Devlet üzerinden yapılacaktır.
  3. Adım: e-Devlet üzerinden ”2018 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Başvurusu” başvuru formunun doldurulması suretiyle yapılmalıdır. Sistem üzerinden yapılan yönlendirmeleri dikkate almalısınız.

 KOSGEB makine kredisi başvuruları nasıl değerlendirilecektir?

Başvurular tamamlandığında KOBİ’ler arasında ve değerlendirme kriterleri çerçevesinde bir sıralama listesi belirlenecektir. Bu sıralama listesi, sektör, ölçek ve karlılık kriterlerine göre oluşturulacaktır.

Ayrıca, faiz desteği için 100.000.000 TL bütçe ayrılmıştır. Bu bütçe de göz önünde bulundurulacaktır.

Bu değerlendirmeler ışığında KOSGEB İl Müdürlükleri tarafından onay verilen başvurular için bir başvuru kodu üretilecektir.

KOBİ’ler, üretilen bu başvuru kodu ve başvuru formu ile KOSGEB ile protokol imzalamış bankalardan birisine giderek kredi başvurusunda bulunacaktır.

Banka tarafından teminat söz konusu olabilir. Eğer teminat sorununuz varsa bu konuda Kredi Garanti Fonu’ndan kefalet mektubu olarak bu sorununuzu çözebilirsiniz.

Kullanılacak kredinin KOBİ’nin hesabına değil, makine ve teçhizat satın alınacak firmanın hesabına yapılacağını da bilmenizi isterim. Ayrıca, satın alınan makine ve teçhizatlar, Banka tarafından tespit edilecek ve periyodik olarak kontrol edilecektir.

Son başvuru tarihi nedir?

KOSGEB, bu destek ile ilgili bir takvim yayınladı. Bu takvime göre

  • İşletme başvuruları 04.06.2018 tarihinde başlayacaktır. 01.08.2018 tarihinde ise bitecektir. Bu tarihe kadar başvurunuzu yapmış olmanız gerekmektedir. Başvurunuzu yaparken bağlı bulunduğunuz KOSGEB İl Müdürlüğü ile iletişim halinde olunuz.
  • KOSGEB İl Müdürlüğü, 02.08.2018 ile 13.08.2018 tarihleri arasında inceleme, onay ve revizyon talebi işlemlerini tamamlayacaktır.
  • İşletme, 14.08.2018 ile 24.08.2018 tarihleri arasında başvuru ile ilgili düzeltme ve revizyon işlemlerini yapabilecektir.
  • KOSGEB İl Müdürlüğü, 25.08.2018 ile 03.09.2018 tarihleri arasında nihai kararını verecektir.

Diğer bir önemli destek olan KOSGEB KOBİGEL 2018 programına da başvuru yapabilirsiniz.

KOSGEB makine teçhizat desteği ile ilgili soru ve görüşlerinizi bize iletmekten çekinmeyiniz.

Yorum yapın