7 Adımda KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Kursu 2018 Nasıl Alınır?

KOSGEB girişimcilik sertifikası, işletme açmayı planlayan ve KOSGEB’den destek almak isteyen her girişimci adayının alması gereken bir girişimcilik belgesidir.

Peki ama girişimci adayları, KOSGEB girişimcilik sertifikası için hangi adımları atmalıdır? KOSGEB girişimcilik sertifikası için nasıl başvuru yapılmalıdır? KOSGEB girişimcilik sertifikası kursu hangi tarihlerde, nerede, nasıl düzenleniyor?

Bu ve benzeri soruları artırabiliriz. Ancak, bu soruları artırmanın bize çok fazla faydası yok. Çünkü sizin için hazırlamış olduğumuz bu yazı, muhtemel tüm soruların cevaplarını içeriyor.

7 adımda KOSGEB girişimcilik sertifikası kursuna nasıl katılım sağlanır, KOSGEB girişimcilik belgesi nasıl alınır, anlatıyoruz.

KOSGEB girişimcilik sertifikası nedir? Ne işe yarar?

Ülkemizin gelişebilmesi yeni girişimcilerin desteklenmesinden geçmektedir. Özellikle teknoloji odaklı ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, inovatif hizmet anlayışlarını geliştiren yeni girişimlerin ortaya çıkması, ülkemiz açısından olmazsa olmazdır.

Bu bağlamda, devletimiz yeni işletme kuracak olanları destekleyecek yeni destek mekanizmaları geliştirmektedir. Bu destek mekanizmalarını oluşturan kurumlardan birisi de KOSGEB’tir. KOSGEB’in birçok destek mekanizması bulunmaktadır. Ancak en önemlisi, hiç kuşkusuz KOSGEB yeni girişimci desteğidir.

10 adımda KOSGEB işletme kurma desteğini destekler.net/kosgeb-yeni-girisimci-destegi/ bağlantısında anlattık.

Yukarıda bağlantısını verdiğimiz bu destekten faydalanılması için KOSGEB girişimcilik sertifikası alınması gerekmektedir. Bu sertifikayı almadan ve kursa katılım sağlamadan işletme kurulması halinde destekten faydalanılamamaktadır.

KOSGEB girişimcilik sertifikası ne işe yarar?

Bu sertifikanın işyeri açmak ve KOSGEB desteğinden faydalanmak isteyen girişimcilerin alması gereken bir sertifika olduğunu ifade etmiştim. Eğer bu sertifikayı almayıp iş yeri açarsanız, KOSGEB’in 50.000 TL olarak verdiği destekten faydalanamazsınız. Özetle, sertifika KOSGEB desteğinden faydalanmaya yaramaktadır. Eğer engelli iseniz aynı zamanda İŞKUR engelli hibe desteğinden de bu sertifika sayesinde faydalanabilirsiniz. Aynı anda her iki destekten faydalanmak ise mümkün değildir.

KOSGEB girişimcilik sertifikası kursuna nasıl katılım sağlanır?

KOSGEB girişimcilik kursuna katılım sağlayabilmeniz için belli başlı adımları sırasıyla atmanız gerekmektedir. Bu adımları, tek tek incelemekte yarar görüyorum.

Adım 1: KOSGEB hangi sektörleri destekliyor, öğren.

Bu adımı özelikle ilk sıraya koydum. Çünkü, bazı sektörlerin KOSGEB tarafından desteklenmediğini çoğu kişi bilmiyor. Bu bilmeme durumu ise enerjinin boşa harcanmasına sebebiyet veriyor.

Şöyle izah edeyim: Bir girişimci A sektöründe işletme açmaya karar verdiyse ve KOSGEB’den destek almak istiyorsa önce sertifika almamalıdır. Bundan önce atması gereken adım, A sektörünün KOSGEB tarafından desteklenip desteklenmediğini öğrenmektir. Çünkü A sektörü, KOSGEB tarafından desteklenmiyorsa KOSGEB girişimcilik kursuna katılmanın da bir anlamı kalmıyor.

Bu nedenle, önce işletme açmayı düşündüğünüz sektörün KOSGEB tarafından desteklenip desteklenmediğini öğrenmelisiniz.

Sektörünüz, KOSGEB tarafından destekleniyor mu? Öğrenmek için KOSGEB desteklenen sektörler 2018 yazısını inceleyebilirsiniz.

Sektörün destekleniyorsa, ikinci adıma geçebilirsin.

Adım 2: Destek şartlarını öğren.

Kursa katılacaksın ama ya şartları sağlayamıyorsan? Bu belirsizliği giderebilmek adına alacağınız desteğin şartlarını bilmelisiniz. Bunun için yukarıda paylaştığım 10 adımda KOSGEB desteği isimli yazıyı tekrar gözden geçirmelisin.

Adım 3: KOSGEB girişimcilik kurslarını araştırın.

Kursa, işletme açma hedefi olan 18 yaşından büyük olan herkes katılabilir. Bazı kesimlere yönelik eğitimler olsa da eğitimler, genellikle herkese açıktır.

Eğitime nerede, ne zaman katılabilirsin? Öncelikle bu sorunun cevabını vermelisin. Sonrasında ise teker teker girişimcilik kurslarını araştırmalısın.

Aşağıda paylaştığımız bağlantıda bütün geçerli kurslara ilişkin bilgiler yer alıyor. Sürekli günceldir. Bütün illerde olacak eğitimlerin tarihi, nerede olacağı, hangi kurumun düzenlediği, iletişim bilgileri var.

Bu konuda sana yardımcı olacak bağlantı: kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/ugeliste

KOSGEB’in onayladığı sürekli açık olan girişimcilik kursu duyuruları, yukarıdaki bağlantıda yapılmaktadır. İllere göre filtreleme de yapabiliyorsunuz. Bulunduğunuz ilde eğitim almak zorunda değilsiniz. İstanbul’da yaşıyorsanız, Ankara’daki eğitime katılabilirsiniz. Bazen ikametgah şartı koyabiliyorlar ve boş yer olmuyor. Olabildiğince hızlı olun, çünkü birçok eğitimde yer kalmıyor.

Bu adımlardan sonra yapmanız gereken iletişime geçmek ve kayıt yaptırmaktır.

Adım 4: Kursu düzenleyecek kurum ile iletişime geçin, başvuru yapın.

Bu kursu, sadece KOSGEB değil; KOSGEB’in onay verdiği diğer kurumlar da düzenleyebilmektedir.

Bu eğitimi düzenleyebilecek olanlar şunlardır:

  • KOSGEB
  • Kamu kurum ve kuruluşları
  • Üniversite ve orta öğretim kurumları

Yukarıda yer alan bağlantıyı incelemişsindir. Bu bağlantıda, belirlediğin eğitimi hangi kurum düzenliyorsa o kurumla iletişime geçip katılım için başvuru yapmalısın. Aşağıda maddeler halinde gerekli yönlendirmeleri yaptım.

  • Öncelikle bulunduğunuz ildeki girişimcilik kurslarını görmek için fitreleme yapın, bulunduğunuz ili seçin.
  • İlinizde 15 gün içinde düzenlenecek eğitimlerin listesini göreceksiniz.
  • Ardından size uygun eğitimin üzerine tıklayınız.
  • İlgili sayfada iletişime geçeceğiniz kurumun bilgileri, eğitimin şartları, eğitim tarihleri, eğitimin yapılacağı yer ile ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz.

Başvurunuz kabul edildiğinde, mülakata girebilirsiniz.

Adım 5: Mülakatta doğru cevaplar verin.

Mülakatta size belli sorular sormaktadır. Mülakatta girerken belli bir iş fikriniz mutlaka olsun, bu iş için şu kadar kaynak ayırdım diyin. Öylesine eğitime katılacağım havasında olursanız, elenirsiniz.

Neden size bu yatırımı yapalım? sorusu ile de karşılaşabilirsiniz. Bu soruyu KOSGEB yeni girişimci desteği için de sormaktadırlar. Bu sorunun cevabı, tam olarak şudur:

”Kuracağım işletme ile hem kendi ekonomik durumuma hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağım. Kurulacak olan işletmede 3 kişi istihdam edeceğim. Bu alanda yeni personeller yetiştireceğim. Büyüme politikamla ekonomiye daha fazla katkı sağlayacağım. Kurumsallaşacağım uzun vadede.” ve benzeri ifadeler kullanabilirsiniz.

Dediğim gibi aklınızda mutlaka bir iş fikri olmalıdır. Sadece katılmak için katıldığınızı belli etmeyin. Ayrıca, kurstan sonra kısa süre içerisinde işletme kuracağınızı da ima edin. Bu kursun hem destek açısından hem de işletme yönetimi açısından sizin için öneminden bahsedin.

Bazı kurumlar ise mülakat yerine KOSGEB girişimcilik testi de uygulamaktadır. Hatta bazı durumlarda, bu test eğitimin sonunda da kullanılabilmektedir. 

Adım 6: Kursta neler olacak, öğrenin.

KOSGEB girişimcilik kursu, aşağıda belirtilen 4 (dört) ana modülden oluşan en az 32 (otuz iki) ders saatini içeren sınıf içi ders ve atölye çalışmalarını içermektedir.

KOSGEB girişimcilik kursunda yer alan konu başlıkları şunlardır:

  • Modül 1: Girişimcilik özelliklerinin sınanması, iş fikri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri ile sorumlu girişimcilik kavramı ve tecrübe paylaşımı,
  • Modül 2: İşletme kavramı, işletme fonksiyonları, türleri, kuruluş şekilleri, mali ve hukuki sorumluluklar,
  • Modül 3: İş planı kavramı ve öğeleri (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan),
  • Modül 4: İş modeli ve iş planına yönelik atölye çalışmaları

Gözünüz korkmasın, eğitimler gayet rahat geçmektedir. Zorlu bir eğitim süreci sizi beklemiyor. Diğer girişimci adayları ile gayet rahat bir eğitim ortamı söz konusudur.

Eğitimler 32 saat sürmektedir. Eğitim süresinin %80’i oranında eğitime katılma şartı var. Örneğin, 32 saatlik bir eğitimde en fazla 6 saat devamsızlık yapabiliyorsunuz.

Önemli Uyarı: Eğitimler, kesinlikle ücretsizdir. Herhangi bir kurum, kişi veya yetkilinin sizden para talep ettiği durumda, konuyu hemen KOSGEB İl Müdürlüğü’ne iletmelisiniz.

Adım 7: KOSGEB girişimcilik sertifikanızı alın.

Katıldığınız girişimcilik kursu sonrası, KOSGEB girişimcilik belgesi verilmektedir. Eğitimin sonunda hemen sertifikayı alamazsınız. Çünkü katılımcı listelerinin ve eğitimin KOSGEB uzmanları tarafından incelenmesi ve onaylanması gerekmektedir. Bu nedenle, eğitim bittikten belli bir süre sonra, sertifikanızı eğitimi aldığınız kurumdan teslim almayı unutmayın.

KOSGEB girişimcilik sertifikası sorgulama 2018 nasıl yapılır?

Sertifikanızı aldıktan sonra artık e-devlet üzerinden sertifikanızı sorgulayabileceksiniz. Ayrıca, eğitimi aldığınız ildeki KOSGEB İl Müdürlüğü’nü de arayıp sorgulama işlemi yaptırtabilirsiniz.

KOSGEB girişimcilik sertifikasını aldıktan sonra ne yapılmalıdır?

Eğer işletme açacak iseniz, işletmenizi artık yasal olarak kurmalısınız. Bu, desteğe başvuru için şarttır. Çünkü, işletme kurmadan KOSGEB yeni girişimci desteğine başvuru yapamazsınız.

KOSGEB girişimcilik sertifikası geçerlilik süresi nedir?

İşletme kurmadığınız ve destek programı devam ettiği sürece geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Ömür boyu geçerlidir. Ancak, sertifikayı aldıktan sonra işletme kurarsanız, 1 yıl içinde başvuru yapmalısınız. Destek programı sona erdiğinde zaten sertifikanın da bir önemi kalmayacaktır.

KOSGEB girişimcilik sertifikası kursu 2018 ile ilgili bize her türlü soru ve görüşü iletebilirsiniz.

İşletmenizi kurduktan sonra uygun faizli kredi imkanlarından faydalanmak ister misiniz?Detaylara destekler.net/esnaf-kefalet-kredi/ bağlantısından ulaşabilirsin.

“7 Adımda KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Kursu 2018 Nasıl Alınır?” üzerine 3 yorum

  1. Kurslara lişkin her türlü soruyu buradan bize iletebilirsiniz. En kısa süre içerisinde sorularınız cevaplanacaktır. Saygılarımızla.

    Cevapla
  2. Bulundugum şehirde girişimcilik kursu görünmüyor .. Yakındaki başka bir şehire başvuru yapabilirmiyim yoksa bulundugum ilde kursun açılmasını mı beklemem gerekir? teşekkürler

    Cevapla
    • Zeynep Hanım, bulunduğunuz il dışındaki illerdeki kurslara katılmanızda, bu kursun verilmesinde KOSGEB ile işbirliği yapan kurum (Belediye, Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Ticaret Odası vb.) bir engel çıkartmıyor. Nadiren de olsa aynı şehirden ikamet etmenizi şart koşan kurumlar olabiliyor ama bu şartı istemeyen bir kurumun açmış olduğu kursu bulmanız hiç de zor olmaz.

      Cevapla

Yorum yapın