Kentsel dönüşüm kredisi devlet desteği 2018 şartları nelerdir? Kentsel dönüşüm hibe var mı? Hesaplama tablosu 2018 nedir? Kira yardımı ne kadardır? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Kentsel dönüşüm kredisi nedir? Kimler yararlanabilir?
Kentsel dönüşüm kredisi, konutlarını yeniden inşa etmek isteyenlere, riskli yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahiplerine, konutu riskli olarak nitelendirilen ve bu nedenle, farklı bir konut almak isteyenlere verilen bir kredi türüdür. Diğer kredilerden farkı, faiz oranı diğer kredilere göre daha düşüktür, çünkü devlet, faizin belli bir kısmını kendisi karşılamaktadır. Bu da bir nevi, devlet desteğidir.
Faizi belli bir bölümünü karşılayacak olan bakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır.
Kentsel dönüşüm kredisi şartları 2018 nelerdir? Ne yapmalıyım?
Bu krediyi alabilmeniz için yapmanız gerekenler sırasıyla şu şekildedir:
1.Öncelikle binanızın risk tespitini yaptırmalısınız. Risk tespitini herkes yapamıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olması gerekiyor. İlinizde hangi kurumların yetkilendirildiğini buradan öğrenebilirsiniz. Açılan sayfada ilinizi seçmeniz gerekiyor. İlinizi seçtikten sonra, bakanlık tarafından yetkilendirilmiş; belediyeleri, kamu kurum kuruluşlarını, üniversiteleri, meslek odalarını ve özel kuruluş ve firmaları görebilirsiniz. Hangisini dilerseniz, onu seçebilirsiniz.
2. Risk tespiti yapıldıktan sonra binanızın riskli olduğu tespit edilirse bu sadece yeterli olmuyor. Binalarda 2/3 çoğunluğun da sağlanması gerekiyor. Bu 2/3 çoğunluğun dönüşüm kararını alması şarttır.
3. Eğer dönüşüm kararı alındıysa, bina sahiplerince müteahhüt firmayı belirlemeniz gerekiyor. Firma ile yapım sözleşmesi imzalıyorsunuz.
4. Hak sahiplerinin kentsel dönüşüm kredisi veren bankalardan herhangi birine kentsel dönüşüm kredisi başvurusunda bulunması gerekiyor.
5. Riskli binaların tahliye edilmesi şarttır.
Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar hangileridir?
Hemen hemen bütün bankaların, kentsel dönüşüm kredisi verme yetkisi vardır. Bu bankalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalamışlardır. Başlıca bankalar şunlardır:
1.Akbank
2. Halk Bankası
3. Yapı Kredi
4. Ziraat Bankası
5. Vakıf Bankası
6. Garanti Bankası ve diğerleridir.
Kentsel dönüşüm kredisinin miktarı nedir?
Faiz destekli kredi tutarı en fazla 125.000 TL’dir.
Kentsel dönüşüm kredisi devlet desteği 2018 ne kadardır?
Yıllık faiz oranı % 17 ise devlet desteği ile bu oran % 13 veya % 14’e düşürülmektedir. Bu da uzun vadede ciddi bir devlet desteği olarak size geri döner. Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz
desteği ödemeleri ise durdurulur.
Kentsel dönüşüm kredilerinde kira yardımı nedir?
Binanızı veya işyerinizi tahliye ettiniz. Bu durumda kira yardımı veya size uygun yer tahsisine hak kazanıyorsunuz. Öncelikle eğer mümkünse konut veya işyeri tahsisi yapılır. Mümkün değilse, Bakanlıkça aylık kira yardımı yapılır.
Yardım süresi, riskli yapılarda 18 ay, kamulaştırılan yapılarda 5 aydır. Riskli alanlarda ise 36 ayı geçemez. Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı peşin olarak ödenebilmektedir.
Kira yardımı başvuruları, tahliye tarihinden itibaren 1 yıl içinde talep edilen belgeler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılmalıdır.
Bakanlığın ilgili sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Köye dönüş projesi 2018