Kalkınma ajansı destekleri 2018 sonunda açıklandı. Hemen hemen her kalkınma ajansı mali destek programlarını ilan etti. İlan edilen mali destek programları bölgelere göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle, başvuru rehberlerinin çok detaylı bir şekilde incelenmesi büyük önem arz ediyor.
Kalkınma ajansı hibelerine değinmeden önce ajanslar ile ilgili bazı kısa bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.
AB muktesabatı ve AB üyelik sürecinde ülkemizin bölgeler arası gelir ve gelişmişlik farklarının azaltılması politikaları kapsamında, 2006 yılında 5449 sayılı kanun ile kalkınma ajanslarının kurulmasına karar verilmiştir. Bugüne kadar tüm Türkiye’de 26 tane kalkınma ajansı kurularak faaliyetlerine başlamıştır. Türkiye’de kalkınma ajanslarının koordinasyonundan Kalkınma Bakanlığı sorumludur.
Kalkınma ajansları bölgelerine uygun mali destek programları ilan ederler. En önemli destek mekanizması da budur. Güdümlü proje desteği ve teknik destek programları daha çok kamu kurumlarına yöneliktir. Mali destek programları da hem kamu hem de özel sektör için olabilmektedir.
Şimdi dilerseniz, Kalkınma Ajansı desteklerine değinelim.
Kalkınma Ajansı Destekleri
Kalkınma Ajansı destekleri mali destekler ve teknik destek olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır.
- Mali Destek Programları
- Proje Teklif Çağrısı (Mali destek programlarını ifade eder, kamu ve özel sektör başvurur. En fazla talep gören ve destek alınan destek programıdır. Aşağıda yayınlayacağım destekler de bu kapsamdadır.)
- Doğrudan Faaliyet Desteği (Kamu sektörü başvurur.)
- Güdümlü Proje Desteği (Kamu sektörü başvurur.)
- Faiz Desteği ve Faizsiz Kredi Desteği (Şimdiye kadar hiç verilmedi.)
2. Teknik Destek Programı
Kalkınma Ajansı Hibeleri 2018 Nelerdir?
Güncel mali destek programlarını öğrenmek için bulunduğunuz ilin kalkınma ajansının ilan ettiği mali destek programını incelemelisiniz. İlgili kalkınma ajansının üzerine tıklayarak hangi konuda mali destek programının ilan edildiğini öğrenebilir ve detayları inceleyebilirsiniz. Genellikle mali destek programlarına
Kalkınma Ajansı Proje Örnekleri 2018 Var mı? Nasıl Proje Yazabilirim?
Kalkınma ajansı projelerini yazmada başvuru sahipleri oldukça zorlanmaktadır. Bu nedenle, başvuru sahipleri ya proje örnekleri aramakta ya da danışmanlık firmasından hizmet almaktadır. Proje döngüsüne göre yazılan kalkınma ajansı projeleri için ayrıca mantıksal çerçeve de oluşturmak gerekmektedir. Hal böyle olunca, kalkınma ajansları için proje yazma süreci zor bir hal almaktadır. Düşünülen, yapılmak istenen faaliyetleri, projenin gerekçesini, amacını çok iyi anlatmak gerekmektedir.
Kalkınma ajansı için proje örnekleri çok fazla önemli değildir. Kopyala-yapıştır yöntemi ile yazılan projeler anında reddedilmektedir. Bu nedenle, örnekler üzerinden proje yazmak oldukça risklidir. İlan edilen program önceliğine uygun, faaliyetleri anlaşılır bir proje yazmak oldukça kritik hususlardır.
Bu nedenle, burada kalkınma ajansı proje örnekleri ile ilgili herhangi bir paylaşım yapamıyoruz. Özgünlük açısından bu bir risktir. Çünkü sitemizden indirilen proje örnekleri sonrası proje başvurum reddedildi, neden? şeklinde sorular ile dahi karşılaşabiliyoruz.
Kalkınma ajansı mali destek programına başvuru yapacaksanız, ya sıfırdan projeyi sizin yazmanız (burada önemli olan husus proje döngüsü konusunda tecrübe ve bilgi sahibi olmanız) gerekmekte ya da bir danışmanlık firmasından hizmet almalısınız.
Saygılar sunarız.