İşyerinden tazminat almak için kaç yıl çalışmak gerekir 2018? İşyerinden tazminat almanın yolları nelerdir? Tazminat alma şartları nelerdir? İşyerinden tazminat almak için ne yapmalıyım? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
İşyerinden tazminat almak için kaç yıl çalışmak gerekir 2018?
İşyerlerinden ayrılan vatandaşlarımız ayrıldıkları işyerlerinden tazminat alıp alamayacaklarını merak etmektedir. Ancak tazminat alabilmek için bir takım şartlar gerekmektedir. Bu şartlardan birisi de işyerinde çalışma süresidir. İşyerinden tazminat almak için işçinin en az 1 yıl aynı işletmeye yani işverene bağlı olarak çalışması gerekmektedir.
Örneğin, bir işçi ayrıldığı işyerinde en az 1 yıl çalışmamış ise bu işyerinden tazminat alamaz.
İşyerinden tazminat almanın yolları ve tazminat alma şartları nelerdir?
Tazminat için aşağıda yer vereceğim şartları sağlamanız gerekiyor. Aksi takdirde, hiç bir durumda tazminat alamazsınız. Öncelikle, en önemli ve en çok karıştırılan hususu ifade etmek istiyorum: İşyerinizden istifa ettiyseniz, bu tazminatı alamazsınız. Tazminat alabilmek için işten çıkarılmış olmanız gerekmektedir. Bu, en temel yoldur.
- Yukarıda da ifade ettiğim gibi işçinin ayrıldığı işletmede en az 1 yıl çalışmış olması gerekir.
- İş kanununa tabi işçi olmalısınız. Çırak vb. durumlarda tazminat alamazsınız.
- Aşağıdaki nedenlerden biri ile işten çıkarılmış olmanız gerekmektedir. Bazı durumlarda işten kendi isteğiniz ile ayrılmanız durumunda da tazminat alabilirsiniz. İşte o nedenler:
1- İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenler ile işten çıkarılması
2- İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işyerinde işin durması nedeniyle
3- Askerlik görevi nedeniyle işten ayrılma
4- Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeniyle işten ayrılma
5- Kadın işçinin evlenmesi nedeniyle işten ayrılma
6- İşçinin ölümü nedeniyle
Yukarıdaki nedenlerden biri neticesinde işten çıkarılmış veya işten ayrılmış olmanız gerekmektedir. Başka hiç bir neden tazminat almanızın yolu değildir. İşvereninizin işyerini devretti, tazminat alamazsınız. Gece vardiyasında çalışmaya başladınız, tazminat alamazsınız. Hamilelik, doğum vb. durumlarda işyerinden ayrılmak istediniz, tazminat alamazsınız.
Hamilelik, doğum gibi nedenler ile işten ayrılmayı düşünüyorsanız, yine bu gibi durumlarda da işyerinden tazminat alamazsınız. Sadece kadınlar, evlenmeleri durumunda işyerinden tazminat alabilirler. Burada da evlendikten sonra 1 yıl içinde yazılı olarak iş akdinin feshi istenmelidir. Örneğim, 5 yıl önce evlenen bir kadın, işten ayrılması durumunda işyerinden tazminat alamaz.
Şartları sağlıyorum, ne kadar tazminat alabilirim?
Alacağınız tazminat tutarını hesaplamak çok kolay. Ayrıldığınız işyerinde çalıştığınız yıl ile aylık brüt ücretinizi çarparak işyerinizden alacağınız tazminat tutarını hesaplayabilirsiniz.
Hesaplanan tazminattan sadece damga verigisi düşülür. Başka herhangi bir kesinti söz konusu olmaz.
Bir örnekle açıklamak gerekirse;
Ayrıldığınız işyerinde 5 yıl çalıştınız.
Aylık brüt ücretiniz 2.000 TL.
Alacağınız tazminat tutarı 10.000 TL olacaktır.
Konuyla ilgili tüm sorularınızı uzmanlarımıza sorabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.
10 Adımda KOSGEB Yeni Girişimci Desteği
İyi günler dileriz.