Bu yazımızda sizlere A’dan Z’ye İŞKUR işbaşı eğitim programı ilgili kapsamlı ve anlaşılır bilgiler sunacağız. Gerek yapmış olduğumuz teorik mevzuatsal araştırmalar olsun, gerekse uygulama süreci olsun sizlere olabildiğince anlaşır ve detaylı bilgileri paylaşacağız.
2019 yılına az bir süre kala, hem 2018 yılı için hem de 2019 yılında geçerli olmak üzere İŞKUR işbaşı eğitim programı ile ilgili başvuru şartlarını, maaşların ne zaman yatacağını, ne kadar süreyle programdan yararlanılacağını, programın avantajlarını ve daha benzeri birçok konuyu burada işleyeceğiz.
Yazımız sayesinde, siz de bu programa dahil olabilir ve önemli avantajlardan yararlanabilirsiniz. Uzun uzun sizlere mevzuatsal sıkıcı bilgiler paylaşmayacağım. Bunları zaten programa dahil olmanız durumunda size anlatacaklar ve yönlendireceklerdir. Ben bugün sizlere bu programla ilgili ”işe yarar” bilgileri sunacağım.
İşkur işbaşı eğitim programı nedir?
Bu eğitim programı şunu sağlıyor:
İŞKUR’a kayıtlı firmalar, yine İŞKUR’a kayıtlı işsizleri ilan edilen program dahilinde firmalarında istihdam ediyor. İstihdam ettiği bu personelleri, faaliyet yürüttükleri alanda nitelikli bir personel haline getirmeye çalışıyor. Mesleki deneyim kazanmalarını sağlıyor. Bu sayede, hem firma, işgücü maliyetinden önemli ölçüde kurtuluyor hem de işsizler istihdam edilmiş oluyor ve mesleki tecrübe kazanıyor.
Açıkçası işin özeti bu.
Bir de İşkur işbaşı eğitim programı yönetmeliğinde ifade edilen tanıma bakalım:
”İşbaşı eğitim programı, Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde, daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini veya mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla işgücü piyasası araştırma sonuçları, iş ve meslek danışmanlarının işyeri ziyaretleri sırasında veya işsizlerle yapılan görüşmelerde tespit edilen ihtiyaçlar, işyerlerinden veya katılımcı adaylarından gelen talepler doğrultusunda bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerinde belirlenen şartlara uyulmak kaydıyla düzenlenebilir.”
İşbaşı eğitim programı avantajları nelerdir?
Programın birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar, hem işletmeler hem de işsizler için geçerlidir. Uzun uzun bu avantajlardan bahsetmeyeceğim. Sizin de merak ettiğiniz, istihdam edilen kişinin maaşının kim tarafından ödeneceği konusuna geçeceğim.
İŞKUR’un resmi sayfasında konuyla ilgili şöyle bir açıklama yapılmıştır:
”Program süresince katılımcı zaruri gideri (günlük 61.65 TL, öğrenciler için 46.23 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 30.82 TL) ve kısa vadeli sigorta prim giderleri İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 75 TL zaruri gider ödenecektir.”
İşkur işbaşı eğitim şartları 2018-2019 nelerdir?
Burada işbaşı eğitim şartlarını iki kesim için ayrı ayrı inceleyeceğim. Öncelikle işletmeler açısından şartlardan bahsedeceğim. Sonrasında ise işsizler açısından bu şartları ifade edeceğim.
İşyerleri açısından işbaşı eğitim programı şartları:
- En az 2 sigortalı çalışanınızın olması gerekir.
- Çalışan sayınızın %30’una kadar katılımcı talep edebilirsiniz.
- Katılımcı sayısının en az %50’si kadar istihdam taahhüdü vermelisiniz.
- Katılımcıları en az program süresince istihdam etmelisiniz.
Program sürelerine bakacak olursak;
- Bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay,
- Diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadır.
- Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi 9 ay uygulanacaktır.
- Program günde en az 5 saat, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir.
İşsizler açısından işbaşı eğitim programı şartları:
- Kuruma kayıtlı işsiz olmak
- 15 yaşını tamamlamış olmak
- İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak
- Emekli olmamak
- Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak
- Katılımcılar, 24 ay içinde en fazla 320 fiili gün işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.
Programa işsizlik ödeneği alanlar da katılabilmektedir.
Bu program ile ilgili detaylı bilgilere, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerinde ulaşabilirsiniz. Yüz yüze görüşme yapmanız sizin açınızdan daha faydalı olacaktır.
İşkur işbaşı eğitim programı için gerekli evraklar nelerdir?
İşyeri sahipleri, bu programa başvuru yaparken aşağıdaki belgeleri ibraz etmek zorundadır.
- Talep dilekçesi
- İşveren taahhütnamesi
- Ön Talep Formu
- İşveren türüne göre; ticaret sicil gazetesi, vakıf senedi, dernek tüzüğü, birlik veya oda kaydı belgesi, dernek ve vakıflar için iktisadi işletmeye ait belgelerin aslı veya noter onaylı örnekleri
- Son üç aylık sigortalı hizmet listesi (katılımcının işverenin çalışanı olup olmadığının kontrolü amacıyla istenir)
- İmza sirkülerinin aslı veya noter onaylı örneği
İŞKUR maaşları ne zaman yatar 2018?
Şimdi gelelim, İŞKUR maaşları konusuna. Çünkü özellikle İŞKUR maaşları ne zaman yatar, İŞKUR maaşları ayın kaçında yatıyor 2018, İŞKUR maaşları yattı mı, soruları ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu nedenle, biz de bu soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Öncelikle İŞKUR maaşları Halkbank’a yatırılmaktadır. Eğer İŞKUR’a ibraz edilen evraklardan herhangi bir sıkıntı yoksa İŞKUR maaşları, her ayın 5’i ile 10’u arasında yatırılmış olacaktır.
Bazı durumlarda, İŞKUR maaşlarının oldukça geç ödendiğini de görebilmekteyiz. Uygulamada her şey, kağıt üzerinde yazıldığı gibi ne yazık ki olmuyor. Bu gecikmelerin birçok sebebi olabilmektedir. Öncelikle, size bu kapsamda maaşınızın yatırılabilmesi için evrak prosedürü işletilmektedir. Bu prosedürlerden size bahsetmeyeceğim ama genellikle gecikmelerin sebebi, bu prosedürlerden kaynaklanmaktadır.
Desteğe ilişkin her türlü soruyu buradan bize iletebilirsiniz. En kısa süre içerisinde sorularınız cevaplanacaktır. Saygılarımızla.
Merhaba. Bu program kapsamında eleman çalıştırmanın işverene maliyetı sıfır mı? Anladığım kadarıyla İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi ile Genel Sağlık Sigortası Prim Giderlerini işkur karşılıyor. Maaş üzerinden ödenen gelir vergisi ile damga vergisinde de sorumluluk işkura mı ait?
programa başlamadan önceki kaç ay sigortasız olmak gerekiyor
Mustafa Bey,
30 Aralık 2016 tarihli İşkur Genel Müdürlüğü talimatları uyarınca, sözleşme imza tarihi itibari ile son 3 aydır işsiz olma şartı aranmaktadır.
İyi günler.
Merhaba iş başı eğitim prog.katildim bu ay bitiyor kurumda çalışmaya devam edeceğim fakat sağlık sorunlarım sebebiyle eylülden önce başlamam imkansız ne kadar zaman içinde işverenin teşvikten yararlanabilmesi için sgk girişimi yapması gerekiyor yapmazsa cezası nedir?tesekkurler
Nagihan Hanım,
”Program sonrasında 3 ay içinde işe alınması durumunda” gibi bir ifade var mevzuatta. Teşviklerden faydalanmak için program bitiminden sonra 3 ay içinde istihdam şartı koyuyor mevzuat. Ama şunu söylemeliyim ki bu tek şart değil. Yaş kriteri, ortalama istihdam verisi vb. unsur ve şartlar da var. Bu sebeple, işlemlerinizi yürüttüğünüz İŞKUR müdürlüğü ile mutlaka görüşün ve hem bu süre için hem de diğer şartlar için bilgi ve teyit alın.
Merhaba. İşkurdan 3 aylık kursiyer olarak işe girdim. 3 aylık sürem bitince ş yerim beni 3 ay daha çalıştırmak zorundaymış. Fakat benim iş yerinden ayrılıp farklı bir ile gitmem gerekiyor. İşkur’un cezası ne olur?
Akın Bey,
Eğer istihdam edilmeyi kabul etmiyorsanız, işvereniniz yeni katılımcı talebinde bulunmak zorundadır. Yeni katılımcı talebi öncelikle diğer program katılımcıları arasından, yoksa aynı veya yakın meslekte eğitim almış (kurs veya işbaşı eğitim programından mezun olmuş) Kuruma kayıtlı işsizlerden, bunun da bulunmaması halinde Kuruma kayıtlı işsizler arasından olmalıdır.
Program bitmeden konuyu İŞKUR müdürlüğünüz ile de görüşünüz.
İyi günler,
Merhaba ben bu teşvik programına başvurdum fakat bi sorum var ben öğretmenlik mezunuyum ay oldu bana nasıl bir iş verirler onu bilmiyorum yardımcı olur musunuz
Özge Hanım,
Mesleğinizle az ya da çok mutlaka ilgisi olan bir işe yerleştirilirsiniz.
Ben işkurdan haksız yere ceza aldım.Bu cezayı nasıl kaldırabilirim?
Haksız bir şekilde ceza aldığınızı düşünüyorsanız, mutlaka neden haksız yere ceza aldığınızı gerekçelendirdiğiniz bir dilekçe yazın ve müdürlüğünüze teslim edin. Konunun takipçisi olmalısınız.
İşkurdan 3 aylık kursiyer olarak işe girdim 3 aylık sürem doldu ve iş yerim beni 3 ay çalıştırmak zorundaymış. Ben çalışmak istemiyorum, işkur verdiği paraları geri alıyormuş. Bu doğru mu??
Zorla çalıştırmak olmaz. Sizin yerinize uygun şartları taşıyan başka bir personel istihdam edebilir bu kapsamda işvereniniz. İşkur il müdürlüğü ile mutlaka konuyu görüşmeli işvereniniz. İşbaşı eğitim programı kapsamında sizin yerinize kimleri istihdam edebileceği ile ilgili benzer bir soruyu yukarıda cevapladım.
İşkur İl müdürlüğü ile siz de görüşebilir, durumu izah edebilirsiniz.
Cezalı göründüğüm için işe girememe durumum var mı?Yani işveren cezalı olduğumu bildiği halde yine işe alsa işkur sorun çıkarır mı?
Merhaba maaş ödemeleri ne zaman ve nerden yapılıyor
Ay sonunda imzaladığınız devam çizelgesinin İŞKUR’a iletilmesinin ardından İŞKUR’un da yogunluğuna göre değişmekle birlikte her ayın 10’u ile 20’si arasında hesabınıza aktarılır. Ancak, gecikmeler olabiliyor.
Merhaba; Ben 4 buçuk yıldır sigortalı olarak çalısıyorum 8 ay önce iş değiştirdim ama sigortamda 1 gün bile boşluk olmadı asgari ücretle çalısıyorum şimdi işden çikarıldım ne kadar işsuzlik maaşı alabilirim bir de işsizlik maaşıyla birlikte işkur kurslarından ücret alabilirmiyim
10 aya kadar 710 TL alırsınız. Ancak bir an önce başvurunuzu yapınız. Aşağıdaki şartlar işsizlik maaşı alma şartlarıdır tekrar gözden geçiriniz.
– Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak (Bir nevi işten çıkarılmış olmanız gerekiyor. Aksi halde yararlanamazsınız. En temel şartlardan biri de budur.)
– Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak
– Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak (Son üç yıl vurgusu önemli.)
– Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak
Merhaba işbaşı eğitim programında resmi tatillerde çalışılıyormu
Resmi tatillerde kural olarak çalışılmaz. Çalışılıyor ise ekstra 1 günlük ücret ödenir. İşbaşı eğitim programı kapsamında konuyu İŞKUR’a da danışınız.
Ben örgün Önlisans’tan yeni mezun oldum ve iş başı eğitim programıyla mezun olduğum bölümle ilgili çalışmayı dusunuyorum.Fakat aynı zamanda açıköğretimden bir önlisans bölümü okumak yayım.Mezun olduğum bölümle ilgili yapacağım işte günlük 40,5 TL mı yoksa 54 TL mı alacağım.Cevaplarsaniz sevinirim.İyi günler
54 TL.
işveren için programdan yararlanma şartları arasında 2016 Aralık sayısına ilave şartı var mıdır?
Hayır yok. Bu durum ilave teşvik için geçerliydi.
Merhaba benim bir ay once qirisim yapildi evraklari 1 ay sonra verebildim acaba maası ne zaman alabilirim
Genellikle 1 ay içerisinde yatırılmaktadır.
Merhabalar, İŞKUR işbaşı eğitim programı kapsamında 3 aylık süreyi tamamladım fakat fiili olarak gün sayımı bilmiyorum… haftalık çalışma saatinin çok üstünde mesai yaptım… tabiki bunlar İŞKUR işbaşı eğitim günlük imza tablosuna yansıtılmadı… işkurla kurduğum iletişimde sözleşmemin 30.09.2017 tarihinde biteceği söylendi… ben de bu tarihte istifa edip işten ayrılmak istiyorum… çalıştığım şirket ise 26.09.2017 tarihinde istifa dilekçemi yazmamı istiyor… acaba bu durumda herhangi bir kaybım olur mu?
30 Eylül’e kadar bekleyin.
İyi günler.Makina mühendisliği öğrencisiyim bu programa katılmak istiyorum.Öğrenci olarak günlük alabileceğim net ücret ne kadar olacak? Proğrama kayıt yapmak için İşkur merkezine işverenin gelmesi gerekiyor mu ?
Günlük 54 TL, her yıl güncelleniyor. İşverenin İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı’na başvuru yapması gerekiyor. İŞKUR’u arasın telefon üzerinden doğrudan bilgi veriyorlar.
İlginiz için teşekkür ediyorum Erdi Bey.
MERHABA, BEN ÖNLİSANS MEZUNUYUM. AÇIKÖĞRETİME KAYIT YAPTIRIP 2 YIL DAHA OKUYACAĞIM. İŞKURA BAŞVURU YAPACAĞIM AMA ALACAĞIM ÜCRET NE KADAR OLUR? AÇIKÖĞRETİM OKURKEN ÖĞRENCİ ÜCRETİ OLARAK MI ÖDEME YAPARLAR?
Ödeme tutarında değişiklik olmaz.
Merhaba ben bir aydır işkur işbaşı eğitimi programı kapsamında çalışıyorum şuan işten ayrılırsam ceza alır mıyım ve bu ne olur?
işten ayrılma gerekçenize bağlı bir durum. Sizin yerinize başka birisini ikame edebilirler.
İstediğim bölümde çalıştırılmadığım için ayrılmak istiyorum bunun sonucunda ceza alır mıyım şuan bir ay oldu ve deneme süreci 3 aydı ayrılmak için geçerli bir mazeret mi öne sürmek gerekiyor?
İstediğim bölümde çalıştırılmadığım için ayrılmak istiyorum bunun sonucunda ceza alır mıyım şuan bir ay oldu ve deneme süreci 3 aydı ayrılmak için geçerli bir mazeret mi öne sürmek gerekiyor?
Yakın zamanda evlenme kararı aldm çalışırken vakit buluıp hazırlk yapamıyorm bunun için işten çıksam cezası ne olur işe gireli 1 ay oluyo cevaplarsanz cok sevinirm teşekkürler..
Daha once firmamizda 2015 yilinda suan iep ile talep ettigimiz meslek koduyla ayni meslek kodunda calisip cikan personel icin suan iep talep ettigimizde etik olmaz bunu yapamayiz cunki 2015 de sizde calismis dendi bende farkli meslek koduyla alabiliriz cunki isletmede genel meslek kodu kullaniyoruz dedim kabul edilmedi . Bunun asli astari nedir acaba daha once firmada calisip cikmis kisileri uygunlugu olmasina ragmen iep kapsaminda ise alamiyor muyuz .
Mevzuat anlamında engel değil.
Merhaba yaş sınırı nedir? Yetim maaşı alanlarda katilim yapabilirmi?
Sigorta girişiniz yapılacağı için yetim maaşınız kesilebilir.
Ben işbaşı eğitim programında çalıştım Yalnız işverenim şu anda beni istihdam etmedi onun ne gibi ceza uygulanır Ya da ben ne yapabilirim