Genç girişimcilere Bağkur desteği 2018 yılında Başbakan tarafından ilan edildi. Buna göre, gençler, işyeri kurmaları halinde 1 yıl boyunca Bağkur primi ödemeyecektir. 18 Mayıs 2018 itibariyle yayınlanmış ve 1 Haziran 2018 itibaren de uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir. Aşağıda detaylarını anlatıyorum.
2018 yılı genç girişimcilere Bağkur desteği ile ilgili son dakika açıklamaları ve detayları öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bu arada genç girişimcilere yönelik sürekli yeni destek paketleri çeşitle kurum, dernek ve vakıflar tarafından açıklanmaktadır. Tüm bu desteklerden ilk önce sen haberdar olmak istiyorsan ve desteklerin zamanı geçmeden faydalanmak istiyorsan, anlık olarak destekleri duyurduğumuz facebook sayfamızı aşağıdaki butondan beğenebilirsin.
[fblike]
Genç Girişimci Bağkur Desteği Yasalaştı mı?
Takipçilerimiz en çok bunu merak ediyordu. Cevabımız ise nihayet Evet… 18 Mayıs 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. Resmi gazetede kanun değişikliğine gidilerek 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı sayılacak genç girişimcilere yönelik bağkur prim desteği yürürlüğe girmiştir.
Otuz bir mayıs iki bin altı tarihli ve beş bin beş yüz on numaralı kanunun seksenbirinci maddesinin birinci fıkrasına eklenerek kanun güncellemesi ile yürürlük başlamıştır.
Kanundaki bu eklenen kısma göre, 18 yaşını doldurmuş 29 yaşını doldurmamış olanlar yararlanabilmektedir. Bu yaş aralığındaki gençler, asgari ücrete göre belirlenen dip sınır olan ve 2018 için yaklaşık 700 tl olan aylık primin 12 ay boyunca hazine tarafından ödeneceği bildirilmekte. Ayrıca adi ortaklıkların ve şahıs şirketlerinin ortaklıklarından sadece bir ortağın bu destekten yararlanabileceği ifade edilmektedir.
Genç girişimcilere Bağkur desteği 2018 nedir?
30 Nisan 2018 tarihinde 24 milyar TL’lik destek paketi ilan edildi ve sonrasında 18 Mayıs 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu destek paketinin içinde yer alan konulardan birisi de genç girişimcilere Bağkur desteği konusudur.
Genç girişimcilere Bağkur desteği, gençlerin işletme açmaları halinde 1 yıl boyunca Bağkur primlerinin devlet tarafından karşılanmasıdır. Bu çok önemli bir destektir. Çünkü bu sayede, genç girişimciler, yaklaşık 8.400 TL’lik bir prim borcunu ödememiş olacaklardır. Bu prim borcu, devlet tarafından 1 yıl boyunca karşılanacaktır. Tabii normalde bu prim borcu düzenli ödeyenlerde yıllık 7200 türk lirasına tekabül ediyor. Düzenli ödeyecek olsaydınız, karınız 7.200 tl olacaktı.
Bu destekten faydalanmak için gençlerin iş yeri açmaları ve Bağkur kaydı yapmaları gerekmektedir. Bu durumda, 12 ay boyunca Bağkur prim borcu ödemeyeceklerdir.
Kimler Bağkur desteğinden faydalanabilecek?
Bağkur prim desteğinden iş yeri açmak isteyen 18-29 yaş aralığındaki genç girişimciler faydalanabilecektir. 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor, yani örneğin 1 Ocak 2000 yılında doğduysan, 18 yaşını doldurmak için 1 Ocak 2018 tarihi gelmesi gerekiyor ve böylece 18 yaşını doldurmuş oluyorsun. 29 yaşı için konuşmak gerekirse, örneğin 1 Ocak 1990 yılında doğduysan, 1 Ocak 2019 itibariyle 29 yaşını doldurmuş oluyorsun. 18 ile 29 yaş arasındaki gençler işletme açmaları halinde yukarıda da ifade ettiğim gibi 12 ay boyunca yaklaşık 8.400 TL oluyor. Bağkur primi ödemeyecektir. 12 ay sonra Bağkur primi ödemeye başlayacaklardır.
İşyeri açmak isteyen gençlere altın değerinde öneriler
Eğer işletme açmayı düşünüyorsanız ve yaşınız da bu aralıkta ise sadece Bağkur desteğinden faydalanmazsınız. Diğer desteklerden ve muafiyetlerden de faydalanma şansınız olur.
Peki ama işyeri açmak isteyen gençler, başka hangi desteklerden faydalanabilir?
Bu sorunun en doğru ve güncel cevabını vermek gerekirse, birçok devlet desteklerinden faydalanmanız söz konusu olabilir.
Şimdi dilerseniz, bu destekleri inceleyelim.
Bağkur desteğine ek olarak vergi muafiyetinden de faydalanabilirsiniz. Buna göre, yıllık 75.000 TL kazancınız için ödemeniz gereken gelir veya kurumlar vergisini ödemezsiniz. Bu da vergi muafiyeti desteğidir. Bu destekten genç girişimcilerin 3 yıl boyunca faydalanmaları mümkündür.
Diğer bir önemli destek ise KOSGEB’in genç girişimcilere verdiği 50.000 TL’lik hibe desteğidir. Bu destekten faydalanabilmeniz için işletme kurmadan önce girişimcilik eğitimi almalısınız. Daha sonra işletme kurmalısınız ve KOSGEB’e başvuru yapmalısınız.
Genç girişimcilere yönelik bağkur desteği ile ilgili uygulamaya dönük olarak soruların var ise yorum kısmından bizlere iletebilirsin.
12 haziranda isyeri açtım. Ama 2 aydir bagkur primi ödüyorum. Tum şartları sağlıyorum ama suan destek yok. Ilce ve Il SGK müdürlükleri resmi gazetede yayinlansada kendilerine genelge ulaşmadığını söylüyor. Hala bagkur borcum görünüyor. Bugünlerde herkes bu haberleri paylaşıyor. Isyeri aç bagkur odemeyeceksiniz diyor. 2 aydır bagkur ödüyorum. Genç girişimcilere yönelik prim destegi suan yapılmıyor. Herkesin bilgisi olsun.
Merhabalar,
21.09.2018 tarihinde bağkur sigortam başladı. Ancak 29 yaş vergi muafiyetinden faydalanabilmek için vergi dairesine herhangi bir bildirimde bulunmadım. Bugün yani 01.10.2018 tarihinde bu muafiyetten faydalanabilmek için dilekçe yazdım.
Sorum şu: Muafiyetten faydalanmak için talebimi, vergi kaydını açtırdıktan sonra yapmam sorun teşkil eder mi? Bu muafiyetten faydalanmak için herhangi bir bildirim süresi var mı?
İşletmenin şahıs işletmesi ve ilk kez işletme açmış olmanız gerekiyor. 29 yaş şartını da sağlıyorsanız, yararlanırsınız. Vergi muafiyeti için bu şartlar geçerli.
Sgk lı çalıltığım işyerinden istifa ederek ayrıldım ancak sgkya bildirmemişler bu arada işyeri açtım ve genç işveren desteğine başvurdum ancak eski işyerimde çalışıyor göründüğüm için bağkur kaydım durdurulmuş ve işveren ceza yememek için işten çıkışımı ileri tarihli vermiş bu durumda destekten yararlanmamda bi sıkıntı olur mu
SGK İl Müdürlüğü durumunuzu değerlendirecektir. SGK’lı olarak göründüğünüz için şuan için destekten faydalanabilmeniz mümkün değil.