Bildiğiniz üzere, ülkemiz sosyal bir devlettir. Sosyal devlet olma ilkesi gereği, devletimizin yardıma muhtaç vatandaşlarımıza yardım yapması esastır. Bu nedenle, kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yardıma muhtaç ailelerin aylık yardımlar alabilmesi mümkündür. Bu yardımlara başvuru yapabilmek ise çok kolay. Yeter ki, yazımızda belirttiğimiz hususlara dikkat edin ve gereken işlemleri yapın. Çok fazla kafanızda büyütmeyin!
Adım adım fakirlik maaşını yani muhtaçlık aylığını anlatacağım.
Ülkemizde muhtaçlık aylığı olarak da bilinen fakirlik maaşı, çok fazla olmasa da en azından 4 kişilik bir ailenin mutfak ya da gıda masraflarını karşılayacak düzeydedir. Çok mu fazla? Hayır, değil ancak hiç yoktan iyidir, demeliyiz.
Neden böyle bir gelirden mahrum olasınız?
Tam da bu nedenle, size tüm yönlendirmeleri yapacağız.
Yazımızda fakirlik maaşı ne kadar 2018, muhtaçlık aylığı ne kadar 2018, muhtaçlık aylığı için nereye başvurulur, başvuru sorgulama nasıl yapılır ve daha birçok sorunun cevabını vermeye çalışacağız.
Fakirlik maaşı 2018 nedir? Muhtaçlık aylığı için nereye başvurulur?
Muhtaçlık aylığı, bir hayır yardımıdır. Bu yardım, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilir. Bu nedenle, muhtaçlık aylığı için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurulur. Vakıflar Yönetmeliği hükümleri gereğince verilir.
Bu maaş, herkese verilmez ve belli şartları vardır. Bu şartları sağlamanız durumunda fakirlik maaşı alabilirsiniz.
Şimdi dilerseniz, bu maaşı alabilmek için ne tür şartlar gerekiyor, kimler alabilir bunlara değinelim.
Fakirlik maaşı nasıl alırım 2018?
Fakirlik maaşını alma hususunda vatandaşlarımızın aklında birçok soru bulunmaktadır. Ancak, fakir aylığını almak o kadar da zor bir süreç değildir. Eğer şartları sağlıyorsanız, sadece bir formu doldurup ilgili kuruma göndererek ya da teslim ederek süreci tamamlıyorsunuz.
Bu maaşı, aşağıda belirteceğimiz şartları sağlamaları halinde aşağıdaki kişiler alabilmektedir:
- Annesi veya babası olmayan muhtaç çocuklar
- %40 ve üzeri engeli olan yardıma muhtaç kimseler
Peki ama bunlar yeter mi? Hayır, aşağıdaki şartların da tamamının sağlanması gerekmektedir.
- Sosyal güvenceniz olmayacak. Yukarıda yer alan her iki tür içinde geçerlidir.
- Herhangi bir gelir ya da aylığınız bulunmayacak.
- Mahkeme kararı ya da kanun ile bakım altına alınmamış olunacak.
- Gelir getirici taşınır ve taşınmaz mal mevcut olmayacak veya olup da bunlardan elde edeceği aylık ortalama gelir, muhtaçlık aylığı miktarını geçmeyecek.
İşte tüm bu şartları sağlanıyorsa, bu maaştan annesi veya babası olmayan muhtaç çocuklar ile %40 ve üzeri engeli olan yardıma muhtaç kimseler faydalanabilecektir.
Fakirlik maaşı ne kadar 2018? Fakirlik maaşı kaç para 2018?
Yardıma muhtaç engelliler ile yetim çocukları, başvurularının onaylanması halinde 2018 yılı için aylık 679,24 TL aylık alabileceklerdir.
Yatırılan aylığı, PTT veya Ziraat Bankası şubelerinden alabilirsiniz. Bu konuda dilediğiniz kurumdan fakirlik maaşını alma imkanınız bulunmaktadır.
Güncel maaş bilgisini bu yazımızdan sürekli takip edebilirsiniz.
Fakirlik maaşı başvuru formu ile hemen fakirlik maaşı başvuru yap!
Fakirlik maaşı başvurusu yapmak oldukça kolaydır. Şimdi size muhtaçlık aylığı olarak da bilinen fakirlik maaşına nasıl başvuru yapılacağını sırayla anlatacağım. Aşağıdaki yönlendirmelerim ile fakirlik maaşı başvuru formu ile hemen fakirlik maaşı başvuru yap!
- Öncelikle burada yer alan fakirlik maaşı başvuru formunu indirin.
- Fakirlik maaşı başvuru formunun ilgili kısımlarını doğru bir şekilde kendi durumunuza uygun olarak doldurun ve imzalayın.
- Engelli adına başvuru yapılıyorsa özrünü gösteren sağlık kurulu raporunu fakirlik maaşı başvuru formuna ekleyin. Engelli adına başvuru yapmıyorsanız, böyle bir rapora gerek yoktur.
- Bu belgeleri, ikamet ettiğiniz şehrin bağlı bulunduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne şahsen ya da posta/kargo yoluyla gönderin.
Başvurunuz çok kısa sürede Vakıflar Genel Müdürlüğünce değerlendirilecektir.
Ben her şeye karşı yine de gerekli evrakları sizinle paylaşmak istiyorum:
- Muhtaç aylığı başvuru formu
- Engelliler için özrünü belirten sağlık kurulu raporu (Engelli değilseniz, annesi veya babası olmayan muhtaç çocuklar için bu belgeye gerek yok.)
Muhtaçlık aylığı başvuru sorgulama nasıl yapılır?
Muhtaçlık aylığı başvuru sorgulama işlemini 0 (312) 415 50 00 (10-Hat) numaralı telefonu arayarak yapabilirsiniz.