Engelli Araç Almak İçin Rapor Yüzde Kaç Olmalı 2018-2019?

Engelli araç almak için rapor yüzde kaç olmalı 2018-2019? Engelli araç almak için ne gerekli? Engelli araç alma şartları 2019 nelerdir? Engelli araç almak için raporda ne yazmalı? Engelli araç almak için yüzde kaç rapor gerekiyor? Engelli araç hesaplama, indirimi, limiti gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Engelli araç alımı ile ilgili yine soru ve görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Engelli araç alımı şartları 2018 nelerdir?

Bildiğiniz üzere, devletimiz engelli bireylere yönelik çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Buradaki temel amaç ise engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları zorlukları olabildiğince azaltabilmektir. Bu kapsamda, devletimiz; engellilere yönelik olarak destek, teşvik, indirim ve muafiyetler sağlamaktadır. Konumuz engelli araba indirimi. Özürlü araç indirimi konusundaki indirim konusu ise ÖTV indirimidir. Şunu da söylemekte fayda var: engelli araba alımında KDV indirimi söz konusu değildir. Tekrar ifade etmem gerekirse indirim ve muafiyet konusu ÖTV‘dir. Haberimizde de engelli araba indirimi şartları 2018-2019 konusundan bahsedeceğiz.

İşin mantığı çok basit aslında. İndirimden faydalanabilmek için çok fazla şart yok.

Bakmamız gereken iki temel doküman var. Bunlardan birincisi Özel Tüketim Vergisi Kanunu. İkincisi ise ÖTV oranları. Temel dayanaklar bunlardır. Engelli araba indirimi hesaplama 2019, engelli araba indirimi şartları 2019 vb. konuların bütün cevapları bu dokümanlardadır. Sizler için bu dokümanları inceledik, analiz ettik. Şimdi temel soruları sorup hemen cevaplara geçelim.

Engelli araç almak için rapor yüzde kaç olmalı 2018? Engelli araç almak için ne gerekli?

Engelli araç almak için rapor yüzde kaç olmalı 2018 sorusunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz. Engelli araba indiriminden şu kişiler faydalanabilir:

1. Engellilik oranı % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler: Sakatlık oranı % 90 veya üzeri olan malul ve engelliler için öncelikle rapor ve araçları kendileri kullanacak iseler ehliyet gerekmektedir. Eğer kendileri kullanmayacak iseler ehliyet şartı aranmamaktadır.

Araç eğer yurt içinden satın alındıysa HERKES kullanabilir. Eğer yurt dışından araç satın alındıysa sadece 3. dereceye kadar olan akrabalar (kan veya kayın hısımları) aracı kullanabilir. Son olarak, kronik rahatsızlıkları bulunan kalp, kanser vb. rahatsızlıkları bulunan ve % 90 sakatlık raporu alabilen kişilerin de ÖTV indiriminden faydalanabileceğini ifade etmek gerekiyor.

2. Bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler: Burada her hangi bir engellilik oranı aranmamaktadır. %10 da olur. % 20 de olur, % 30 da olur. Fark etmez. En önemli iki unsur şunlardır: Birincisi aracı sadece ENGELLİ kullanabilir ve ehliyet şartı (A ve B engelli sınıfı ehliyet) aranmaktadır. İkincisi ise araçta engelliliğe uygun mutlaka hareket ettirici özel bir tertibatın yaptırılması gerekmektedir. Sonuç olarak, mutlaka bir ortopedik engelli olma durumu söz konusudur ancak engellilik oranı burada %1 dahi olabilir. Burada arabayı sadece siz kullanmalısınız, zaten araç size özel olarak yapılacaktır.

Başka bir şart yok. Örnek vermek gerekirse, boyunuz çok kısa ve pedallara ulaşamıyorsunuz. Bu durumda aracınıza özel bir tertibat yaptırmanız durumunda ÖTV indiriminden faydalanırsınız.

Eğer şartları sağlayamadığınızı düşünüyorsanız, Hurda Araç ÖTV İndirimi isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Engelli araç indirimi kapsamında hangi araçlar var?

Engelli araç alımı hangi araçları kapsıyor, engelli araba indirimi motor hacmi şartları kanunda ifade edildiği üzere aşağıda gösterilmiştir:

a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik oranı % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler

(b)  87.03 G.T.I.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm3 ’ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin % 50’sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler

c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler

ÖTV indiriminden yararlanabilmektedir.

Engelli araç hesaplama 2018 nasıl yapılır? Engelli araç indirimi ne kadar olmaktadır?

Engelli araba indirimi hesaplama şu şekilde yapılmalıdır:

  1. Öncelikle aracın satış fiyatı öğrenilir.
  2. Aracın özelliklerine göre ÖTV oranı öğrenilir. Araç özelliklerine göre ÖTV oranlarını görmek için tıklayınız.

Sonrasında ise engelli araba indirimi hesaplanır. Nasıl hesaplanacağını bilmiyorsanız, bize her zaman sorabilirsiniz.

Örneğin; engelli araba indirimi kapsamında mercedes almak istiyorsunuz. Mercedes’in satış fiyatı 200.000 TL ve motor hacmi 1.600. Burada önce ÖTV matrahına bakmalısınız. ÖTV matrahı 70.000 TL üzeri olduğu için ÖTV oranınız %60’dır.

Bu nedenle, satış fiyatı 200.000 TL ve motor hacmi 1.600 olan mercedesi almak için 125.000 TL ödemeniz gerekmektedir. Böyle bir durumda, 75.000 TL’lik ÖTV indirimden faydalanırsınız.

Engelli araç alma ve indirimden faydalanma süresi nedir?

Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere engelli araç indiriminden faydalanmak mümkündür. Malûl ve engelliler tarafından aracın ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelmesi durumunda araç hurdaya çıkarsa, araçları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler de tekrar ÖTV indiriminden faydalanabilmektedir.

Engelli araç limiti ne kadardır?

Engelli araç limiti ile ilgili çok fazla rakam konuşuldu. Önce vergisiz 70.000 TL denildi, sonra 90.000 TL denildi. En son 2017 Aralık ayında kesin kural getirildi.

Buna göre;

Engelliler, gazi ve şehit yakınları vergi dahil 200 Bin TL’ye kadar ÖTV’siz araç alımı gerçekleştirebileceklerdir.

“Engelli Araç Almak İçin Rapor Yüzde Kaç Olmalı 2018-2019?” üzerine 26 yorum

    • Bizzat komşunuz aracı kullanacaksa ve aracı kullanıma uygun hale getirmek için özel tertibat yaptırılacaksa alabilir. Aracı komşunuzdan başka kimse kullanamaz ayrıca.

      Alınacak aracı başka kişilerin kullanabilmesi için %90 oran gerekiyor.

      Cevapla
  1. Devlet otv indirimini biz özürlü aileleri için 70bin TL sınırlama getirmiş yani 70bin TL den daha pahalı araba alamiyormusuz bu doğrumu

    Cevapla
  2. Merhaba oğlum 4 yaşında ve %52 engelli raporlu agir engelli yerinde hyr yaziyor araç alma imkanım olabilir mi

    Cevapla
  3. Merhabalar , 83 yaşında anneannem var.gectigimiz günlerde maleesef felç oldu.annem sürekli hastanelere git gel yapmaktaydı.bir hastanede %92 engel raporu vermişler ve bu belgeyle dilerseniz ÖTV ödemeden araç dahi alabilirsiniz demişler.durumu bana anlattı internette araştırma yapan istedim ama kafamdaki bir kaç soruya cevap bulamadim.bu aracı almak için nenemin %92 raporu yeterli midir? Ek olarak mahkemeden herhangi bir belge gerekirmi? Ayrıca araç nenemin üzerine olacağından aracı ben yada.herhangi bir başkası kullanabilir mi ( bu konuda her yerde farklı şeyler yazıyor ) henüz anne anneme evde bakım ücreti baglatmadik. Bu ÖTV indirimi önümüzde bize engel.cikarirmi ? Şimdiden teşekkürler

    Cevapla
    • Rapor yeterli. Sınır % 90 ve üstü olmalı. ÖTV indiriminden faydalanabilirsiniz. Aracı 3. kişiler kullanabilir. Evde bakım ücreti ÖTV inidirimi için engel çıkarmaz. ÖTV indirimi evde bakım ücreti için problem olur mu, orası muamma. Bu kısmı araştırın bence.

      Cevapla
  4. merhaba benim eşimin teyzesının kızı % 95 özürlü raporu var , bız onun uzerınden 0 araba almak istiyoruz aracın liste fiyatı 110 bin lira ötv indirimiyle 65 civarına dusuyor , bu aracı alırsak engellının aydan aya aldıgı bakım maaşı kesılırmı buna net bı yanıt alamadık kımı kesılır dıyor kımı kesılmıyor dıyor bılgı verrısebız sewınırım smdıden tesekkurler

    Cevapla
  5. Merhabalar, eşimin amcasının %90 engelli raporu olduğunu varsayarsak, bu rapor ile ötv indirimli araç almamız mümkün mü? Aracı eşim ve ben de kullanabilir miyiz?

    Cevapla
      • Sayın hocam şöyle bir durum var ama. İkamet ettiğimiz iller farklı. Bu bize sorun çıkartır mı? Misal engelli olan kişinin bulunduğu ilde arabayı alsam akabinde başka bir ilde kullanmamda sıkıntı olur mu? Satış da kullanım da illla aynı ilde mi olmalı?

        Cevapla
  6. merhaba. benim kardeşimin %40 engelli raporu var. epilepsi hastası kendisi. doktoru sen kullanmıycaksan abin kullancaksa imza atarım demiş.şartları yerine getirsek ötv indirimli araç alabilir miyiz ve ben kullanabilir miyim? teşekkürler

    Cevapla
  7. Merhaba erdi bey Babam kanser hastasi devamlı kemoterapi felan oldu şu anda devamlı kontrole götürüp getiriyorum yaşı 75 özür oranı nedir bilmiyorum bu kez kontrole görüştüğümde rapor için girişimde bulunacağım.
    Kısacası ben Babam adına araç ala bilirmiyim teşekkür ederim.

    Cevapla
  8. sayın destek uzmanı; ben daha önce 2011 yılında otomatik vites araç almıştım sol ayak ortopedik engelliyim şu an nasipse aracımı değiştirmek istiyorum, ama şu an en son ÖTV muafiyeti hesaplaması nedir bilmiyorum. ve bayilerde herkes bu hesaplamayı bilmediği için kandırıyorlar gibime geldi örnek verecek olursam opel firmasından bir aracın fiyatını sordum 90.000 tl dediler ben bu aracı ÖTV den muaf ne kadara almam gerekir bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler

    Cevapla
  9. Merhaba 80 yaşında anneannemin %91 engelli raporu var. felç olduğu için böyle bir rapor verdiler . Sizden ricam bu rapora istinaden ÖTV indirimli aracı nasıl alabileceğimizi bize adım adım anlatabilir misiniz?
    Bildiğim kadarı ile notere gidiyoruz ve noter bizden kendi yönlendirdiği bir hastaneden adli dengesi yerinde mı diYE Yeni bir rapor almamizi istiyor ve bu yeni rapor ile araba bayiinden işlemleri baslatabiliyoruz. ACİKCASİ NET BİLGİYE SAHİP DEĞİLİZ VE NASİL BİR YOL İZLEYECEĞİMİZİ BİZE ADİM ADİM ANLATİR MİSİNİZ ? SİMDUDEN TEŞEKKÜR EDERİM

    Cevapla
  10. Ben böbrek protein kaçağından yüzde kırk rapor aldım bende ötv indiriminden yararlanıp araç alabilirmiyim

    Cevapla

Yorum yapın