Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği ve Kredisi 2018 Nelerdir?

Ülkemizde büyükbaş hayvancılık yapmak isteyenlerin faydalanabileceği hibe ve kredi programları bulunmaktadır. Bu hibe ve kredi desteklerinden faydalanabilmek için ise bazı şartlar söz konusudur. Bu şartları sağlayanlar hibe ve kredi programlarından faydalanabilirken, sağlayamayanlar kendi imkanları ile büyükbaş hayvancılık yatırımlarını gerçekleştiriyorlar.

Biz yazımızda, sadece bu hibe ve kredi programlarına değinmeyeceğiz. Ayrıca, büyükbaş hayvancılık nedir, nerelerde yapılır, maliyetleri nedir, karlı mıdır, ekipmanları nelerdir vb. soruların da cevaplarını vermeye çalışacağız.

Henüz büyükbaş hayvancılık hibe ve kredi programlarına dair derli toplu, toplulaştırılmış bir makale internet üzerinde bulunmamaktadır. Açıkcası, böylesine toplulaştırılmış bir yazıyı kaleme almak da araştırma ve bilgi gerektiriyor. Biz de elimizden geldiğince bir ilki gerçekleştirmek istedik ve böyle bir yazı kalem aldık.

Umarım yatırımcılarımıza faydalı olur.

Şimdi dilerseniz, ülkemizdeki büyükbaş hayvancılık hibe desteklerini ve şartlarını birer birer, çok fazla kafa da karıştırmadan incelemeye başlayalım.

Metodolojimiz şu: Öncelikle hibe ve kredi desteği konusunda özet bir bilgi vereceğim. Ardından irtibata geçmeniz gereken kurumu söyleyeceğim. Sizin de yapmanız gereken hangi destek veya kredi programı size uyuyorsa ilgili kurumla irtibata geçerek süreci başlatmanızdır.

Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği 2018 Nelerdir?

Ülkemizde öne çıkan başlıca büyükbaş hayvancılık hibe destekleri şunlardır:

Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği 1

Özet bilgi: Benim gözümde en önemli destek programıdır. Tam adı, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programıdır. Ülkemizde, yılda bir kez ilan edilir. En son ilan edilen programın adı: 12. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı. Ülkemizde hemen hemen her ilde büyükbaş hayvancılık yatırımı yapmak isteyenlerin başvuru yapabildiği bir büyükbaş hayvancılık hibe desteğidir.

Destek oranı % 50’dir. KDV hariç bir şekilde destekleme yapar. Bu nedenle, destek oranı % 38’lere kadar düşer. Bu hibe desteğinden faydalanabilmek için kuvvetli bir sermayeye sahip olmanız gerekmektedir. Adeta KDV hariç 1.000.000 TL hibe alabilmeniz için 1.000.000 TL de sizin harcamanız gerekmektedir. KDV ile ilgili harcamaları da siz yaparsınız.

KKYDP, her zaman başvuru yapabileceğiniz bir büyükbaş hayvancılık hibe desteği değildir. Yılda bir kez açılır. Bu nedenle, çağrı ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir.

Burada yer alan tebliğde tüm ayrıntılarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca, Kırsal Kalkınma Destekleri isimli yazımızda da çağrı ilanları ile ilgili son gelişmeleri takip edebilirsiniz.

İrtibata geçmeniz gereken kurum: İl veya ilçenizde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Mutlaka ben yüksek kapasiteli bir büyükbaş hayvan çiftliği kuracağım diyor ve sermayeniz de güçlüyse bu programın tam size göre olduğunu belirtmem gerekiyor.

Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği 2

Özet Bilgi: En önemli büyükbaş hayvancılık hibe desteklerinden birisi de TKDK tarafından verilen destektir. Bu desteğe, her ilde yer alan yatırımcılar başvuru yapamaz. Çünkü TKDK, her ilde faaliyet göstermemektedir. İlinizde TKDK Koordinatörlüğü bulunup bulunmadığını öğrenmek için tıklayınız

Destek oranları % 60 ile % 70 arasında değişkenlik gösteriyor. KDV harcamaları yine size aittir. Proje bütçeleri 3.000.000 EURO’ya kadar oluşturulabilmektedir. Kapsamlı bir proje hazırlamadan TKDK’dan hibe alabilmek mümkün değildir. Başvurular arasında rekabet çok fazladır. Teknik proje, mimari proje, iş planı gibi birçok belgenin intizamlı bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Bu programa da her zaman başvuru yapabilmek mümkün değildir. Çünkü çağrı esaslıdır. TKDK hibe destekleri isimli yazımızdan konuyu takip edebilirsiniz.(

İrtibata geçmeniz gereken kurum: İlinizde bulunan TKDK İl Koordinatörlüğüdür.

Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği 3

Özet Bilgi: Üçüncü en önemli büyükbaş hayvancılık hibe desteği ise damızlık düve hibe desteğidir. Çağrı esaslıdır. Her yıl mutlaka damızlık düve alımlarına destek olunmaktadır. Bu nedenle, çağrıyı belli periyotlarda takip etmek gerekir. Ancak, her il için bu çağrı geçerli olmuyor. Bakanlar Kurulu Kararınca her dönem değişmekle birlikte belli illerde destek geçerli oluyor. Bu nedenle, çok fazla ümitlendirmek istemiyorum bu konuda.

Destek oranı da değişkenlik gösteriyor. % 30 – %50 gibi destek oranları söz konusu olabiliyor.

Bu konuda, damızlık düve desteklemesi 2018 isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

İrtibata geçmeniz gereken kurum: İl veya ilçenizde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği 4

Özet Bilgi: Genç Çiftçi hibe desteği olarak da bilinen bu desteğin üst limiti 30.000 TL’dir. Çağrı esaslıdır. Küçük çapta hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlarımızın başvuru yapması daha uygun olmaktadır. Her yıl çağrıya çıkılmaktadır.

Büyükbaş hayvan alımları için 30.000 TL’ye kadar geri ödemesiz hibe verilmektedir.

Bu destekle ilgili detaylı bilgiye Genç Çiftçi Hibe Desteği isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

İrtibata geçmeniz gereken kurum: İl veya ilçenizde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği 5

Özet Bilgi: Büyükbaş hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimize hayvan başına ödeme yapılabilmektedir. Bu ödemeler, her yıl gerçekleştirilmektedir. Yapmanız gereken ilgili kurumla irtibata geçerek gerekli belgeleri ibraz etmeniz ve şartları sağlamanızdır.

Bu ödemelerle ilgili destek bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

İrtibata geçmeniz gereken kurum: İl veya ilçenizde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği 6

Özet Bilgi: Altıncı büyükbaş hayvancılık desteği ise Damızlık Manda Hibe Desteği’dir. Destek oranı % 50’dir. Çağrı esaslıdır. Her zaman başvuru yapabilmek mümkün değildir. Bu nedenle, çağrıyı takip etmek önemlidir.

Bu hibe desteği ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Yine, uygulama rehberine buradan ulaşabilirsiniz. 

İrtibata geçmeniz gereken kurum: İl veya ilçenizde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Büyükbaş Hayvancılık Kredisi Nelerdir?

Ülkemizde uygun faiz olanaklarıyla büyükbaş hayvancılık kredisi de verilmektedir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan bu krediye her zaman başvuru yapabilmek mümkündür. Aşağıda bu konuyla ilgili harika bir özet tablo paylaşacağım. Size uygun büyükbaş hayvancılık türünde kredi başvurunuzu Ziraat Bankası’na yapabilirsiniz. Tabloyu incelediğinizde, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği için faiz indirimli 3.000.000 TL ve 5.000.000 TL kredi verildiğini görebilirsiniz. % 50’ye varan faiz indirimli bu krediden yararlanabilirsiniz.

Ancak, hibe programlarından farklı olarak kredi desteğinde sadece faiz indirimi söz konusu olup alacağınız kredi geri ödemelidir.

büyükbaş hayvancılık kredisi

Ayrıca buradan da tüm hayvancılık kredilerini inceleyebilirsiniz.

Büyükbaş Hayvancılık Nedir Kısaca?

Biliyorsunuz ki, ülkemizde en fazla yetiştirilen hayvan grubu küçükbaş hayvanlardır. Ancak, küçükbaş hayvancılıktan sonra da büyükbaş hayvancılığın geldiğini ifade edebilirim.

Ülkemizde büyükbaş hayvan besiciliği ve yetiştiriciliği oldukça fazla yapılmaktadır.  Ülkemizde yılda ortalama 200.000 ton sığır eti, 100.000 ton dana eti ve 8.000 ton inek sütü üretilmektedir. Peki, ülkemizdeki büyükbaş hayvanların et ve süt verimleri nasıl? Açıkcası, bu soruya olumlu bir cevap verebilmek çok mümkün değil. Bu nedenle, son yıllarda Holstein, Montafon ve Jersey gibi ithal ırklar, suni tohumla yöntemleri ile üretilmeye başlanmıştır.

Mondafon
jersey
holstein

Büyükbaş Hayvancılık Nerelerde Yapılır?

Bu hayvanlar, genelde çayırlık veya uzun otların bulunduğu alanlarda ve yüksek bölgelerde beslenmektedir.

Ülkemizde en fazla yetiştirilen büyükbaş hayvan türü, sığırdır. Bütün kırsal yerleşim yerlerinde yetiştirilebilse de sığırlar, ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmektedir.

Büyükbaş hayvancılığın bu bölgelerde daha çok yapılmasının belli nedenleri var. Özellikle coğrafi şartlar gereğince bu bölgeler, tarıma çok fazla elverişli değildir. Genellikle arazileri engebelidir. Bu bölgelerde yağışların da fazla olması nedeniyle otlaklık ve çayırların oldukça fazla olduğunu söyleyebilirim. Hem elverişsizlik hem de elverişli meraların olması nedeniyle daha çok bu bölgelerde yetiştirilir.

Batı bölgelerinde ise sanayileşme ve kentleşme büyükbaş hayvancılığın gelişmesini engellemiştir. Bu nedenle, çok fazla batı bölgelerinde büyükbaş hayvancılık yapılmamaktadır. En azından batı bölgelerinde çok yoğun olduğunu söyleyemeyiz. Ancak, özellikle son dönemde sığır etinin çok fazla tüketilmesi nedeniyle Ege ve Marmara Bölgelerinde de modern büyükbaş hayvancılık yatırımlarının artığını da eklemeliyiz.

Büyükbaş Hayvancılık Maliyetleri Nedir?

Büyükbaş hayvancılık yapmak istiyorsanız, öncesinde ufak da olsa bir fizibilite çalışması yapmanız gerekiyor. Yani, yapılabilirlik analizi. Bu analizin en önemli kısımlarından birisi de maliyetler.

Peki ama büyükbaş hayvancılık yapmak istesem bana maliyeti ne olur?

Bu sorunun cevabının oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü maliyetleri bilmeden sadece büyükbaş hayvancılıkta değil, hiç bir sektörde yatırım yapılmamasını her fırsatta öneriyorum.

Şimdi sizlere, 50 baş kapasiteli büyükbaş hayvancılık tesisi yatırımının üç aşağı beş yukarı ne kadar olduğunu kalem kalem açıklamaya çalışacağım.

Büyükbaş Hayvan Alımı Maliyeti : 200.000 TL

Tesisinizde büyükbaş hayvanların cinsi ne olucak, öncelikle bunu belirlemeniz gerekiyor. Çünkü seçeceğiniz büyükbaş hayvanın cinsi, maliyetlerinizi doğrudan etkileyecektir. Süt odaklı mı yoksa et odaklı mı bir yatırım olacak? Buna göre de seçeceğiniz hayvanın cinsi değişkenlik gösterecektir. Ya da verimli bir ırk mı olacak, yoksa ortalama verime sahip bir ırk mı? Yine, bu soruya vereceğiniz cevap da maliyetini belirleyecektir. Burada bir varsayımda bulunacağım ve ortalama bir büyükbaş hayvanın adedini 4.000 TL olarak belirliyorum.

Bu nedenle, büyükbaş hayvan alımı olarak toplam maliyeti 50 x 4.000 TL = 200.000 TL olarak hesaplıyorum.

Dediğim gibi bir varsayıma dayanarak bu hesabı yaptım. Siz kendi durumunuza göre bu hesabı çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Ağıl Yapımı Maliyeti: 200.000 TL

Büyükbaş hayvancılık yatırımlarında en büyük maliyet kalemlerinden birisi de ağıl yapımıdır. Ortalama bir büyükbaş hayvan için 20 metrekare büyüklüğünde bir ağıl gerekecektir. 50 büyükbaş hayvan için 1.000 metrekare büyüklüğünde bir alan gerekse de bu yeterli olmayacaktır. Çünkü başka ihtiyaçlara yönelik de bir alan da gerekecektir. Bu nedenle, 1.000 + 1.000 metrekare şeklinde toplam 2.000 metrekarelik bir ağılın yapılması gerekmektedir.

Maliyetleri azaltabilmek adına bir ağılı tek bir bütün halinde yapmamak gerekir. Konstrüksiyon şeklinde ağıl yapılması maliyetlerin minimize edilmesine ve ağılın kullanışlı olmasına olanak sağlayacaktır.

2.000 metrekare büyüklükte bir ağıl için demir, profil, betonarme zemin, üst çatı örtüsü, duvar ve ısıtma sistemi gereksinimleri de hesaba katıldığında yaklaşık 200.000 TL gibi bir maliyet ortaya çıkacaktır.

Yem Maliyeti: 10.000 TL

50 başlık büyükbaş hayvanlar için ilk aşamada 10 tonluk bir yem kapasitesine ulaşmanız gerekiyor. Yemin kilosunun 1 TL olduğunu varsayarsak toplam maliyet 10.000 TL olacaktır.

İşgücü Maliyeti: 15.000 TL (Aylık)

50 başlık büyükbaş hayvan çiftliği için en az 5 bakıcının olmasını öneriyorum. Asgari ücretin bir işverene maliyeti ise 2.000 TL’den fazladır. Bu anlamda, aylık işgücü maliyeti 10.000 TL olacaktır. BakıcılarıHayvan n konaklaması, yemesi içmesi vb. giderler de düşünüldüğünde aylık maliyet 15.000 TL’ye kadar çıkacaktır.

Arazi Maliyeti: 100.000 TL

Eğer araziniz varsa avantajlısınız. Çünkü en az 5 dönümlük bir arsaya ihtiyacınız olacaktır.  Bu durumda, en az 100.000 TL masrafınızın olabilmesi mümkün. Bu maliyet, bölgeye göre değişkenlik gösterecektir. Ortalama bir maliyet yazmaya çalıştım.

Tüm bu maliyetlere süt sağım makinesini eklemedim. Süt üretimi yapacaksanız, en az 5 adet süt sağım makinesi maliyetini de eklemeyi unutmayın. Bu maliyet yaklaşık 10.000 TL olacaktır.

Toplam Maliyet: 525.000 TL (Ortalama, değişkenlik gösterebilir.)

Bu maliyetleri yukarıda anlattığım büyükbaş hayvancılık hibe destekleri sayesinde azaltabilirsiniz.

Büyükbaş Hayvancılık Ekipmanları Nelerdir?

Büyükbaş hayvancılık ekipmanları ile ilgili satın almalarınızı internet üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca, bu ekipmanları satan önemli firmalar da bulunmaktadır. Peki ama nelerdir bu ekipmanlar?

  • Hayvan yatakları
  • İnek kaşıma fırçaları
  • Buzağı ekipmanları
  • Hayvan kovucular
  • Yemlikler
  • İşaretleme malzemeleri
  • El aletleri
  • Dezenfekte havuzları vb.

Bu ekipmanların maliyetlerini yukarıda yer alan maliyetlere dahil edebilirsiniz. Ancak, çok fazla maliyetleri artırmayacaktır.

Büyükbaş Hayvancılık Karlı mı?

Büyükbaş hayvancılık, elbette oldukça karlı bir alandır. Ancak karlılığı etkileyen bir takım faktörler var. Nedir bu faktörler?

Öncelikle tecrübe. Bu alanda tecrübeli olmalısınız. Aksi takdirde, çok net söyleyeyim: Batarsınız. Ben profesyoneller ile çalışacağım demeyin. İşi bilmezseniz, en kaliteli profesyonel dahi sizi kandırır.

Diğer etkenler ise hastalık, verim düşüklüğü ve benzeri birçok sorunun üstesinden gelip gelemeyeceğinizdir.

Hiçbir şey kağıt üzerinde anlatıldığı gibi olmuyor.

Bir de son olarak, daha önce hayvancılık ile uğraşmadıysanız, işe küçükbaş hayvancılık yaparak girmenizi öneririm.

Büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılığa göre daha zordur ancak uzun vadede daha kazançlıdır.

Tercih sizin.

Yorum yapın